MNB - 2
MNB

Hírek

Veloregio - kerékpáros turisztikai fejlesztések

2019. február 14., 14:33

Szombathely és térsége turisztikai szolgáltatói, kerékpáros szervezetei is részt vettek azon a workshopon, amelyen a legújabb nyertes pályázatot mutatták be. Az Interreg program keretében megvalósuló VELOREGIO projekt megvalósításában három osztrák és három magyar szervezet dolgozik együtt.

Veloregio - kerékpáros turisztikai fejlesztések

Táblák, térképek, pihenőhelyek, infrastruktúrafejlesztés - a többi között ilyen részelemeket is tartalmaz a VELOREGIO. A határon átnyúló kerékpárturisztikai projektet workshop keretében mutatták be, a résztvevőket Koczka Tibor alpolgármester és a projektfelelős kft. ügyvezetője köszöntötte.

Grünwald Stefánia - ügyvezető igazgató, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
“Az a célunk, hogy a kerékpáros turizmus feltételeit fejlesszük a térségben. Ez a projekt azért különleges most az eddigiekhez képest, mert egy nagyon nagy területet fed le, Ausztriából három és Magyarországról is három projektpartner csatlakozott hozzá.”

A kerékpárosok egy-egy helyen átlagosan 6-8 vendégéjszakát töltenek el, és egyre többen választják ezt a kikapcsolódási formát. A kerékpárút-hálózat fejlesztése már közel fél évtizede kiemelt megyei program.

Kondora Bálint - alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
“A célunk természetesen az volt, hogy egy egységes, átjártható, átlátható rendszer jöjjön létre. Nagyon sok igény megfogalmazódott akkor, emlékeim szerint mintegy 20 milliárd forintnyi fejlesztési igény fogalmazódott meg a települések részéről, ennek nagyságrendileg a tíz százalékát tudtuk az elmúlt időszakban megvalósítani,  2-2,5 milliárd forintot költöttünk hálózatfejlesztésre.”

A határrégiót lefedő Veloregio projekt keretében még kerékpáros túravezetői képzést is terveznek, bár elsősorban kínálatfejlesztés a cél, a szolgáltatások minőségét szeretnék javítani - ezzel a bicajosok komfortérzetét emelni.

Szegletes Ádám - szállodavezető, Garda Hotel
“”A kerékpáros turistáknak a legfontosabb az, hogy hol tudják tartani a kerékpárjukat, ez az, amit mindenképpen meg kell oldanunk, ugye a legjobb a zárt, de mindenképpen fedett hely, nem szeretik kint hagyni a szabadban, itt ugye drága, értékes kerékpárokról van szó, nem sportolásra használják.”

Kiemelt helyen szerepel a fejlesztések között az Észak-Vas megyei termál kerékpárút, amely Celldömölköt, Sárvárt, Büköt és az ausztriai Lutzmansdorfot öleli magába. A három évig tartó Veloregio-ben a természeti és kulturális örökség védelme, támogatása és fejlesztésének javítása is kiemelt szerepet kap. A fejlesztések összértéke 1.185.840 €, ennek nagy része uniós forrás.