Hírek

Vengédasztal, legális disznótor

2010. augusztus 02., 18:15
Egy rendeletmódosításnak köszönhetően ezentúl lényegesen könnyebb lesz a kistermelők számára a háztáji termékek értékesítése. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a fogyasztókhoz, boltokba, vendéglátó helyekre és a közétkeztetésbe is eljusson a házi tojás, tej, hús és sajt. Újra lehet majd disznót vágni, és a vendégasztal szolgáltatás körülményeit is leszabályozták.
Vengédasztal, legális disznótor

Bolfán Csaba közel két éve foglalkozik falusi vendéglátással. Célja, hogy megismertesse a látogatókkal a vidéki életet és a régi ételkészítési szokásokat. 27 hektáron gazdálkodik.

Disznót, libát, baromfit, tehenet, lovat, nyulat tart, asztalra kerülnek a saját termékek, a házi tej, kolbász, sonka, sajt is. Eddig ez az ún. vendégasztal szolgáltatás szabályozatlan terület volt, csak egy másik, falusi turizmussal foglalkozó vállalkozás keretében volt végezhető, ami azonban komoly adózási és adminisztrációs terhet jelentett a termelőknek. Egy új rendelet most lehetővé teszi, hogy a vendégeket helyben készült, házi termékkel kínálják meg, az ún. vendégasztal szolgáltatás keretében.

Bolfán Csaba - tulajdonos, Biotájház
"Az ex lex állapotból végre le lesz szabályozva, és remélem hamarosan az értelmezése is meg fog történni."

A júliusban életbe lépett szabályozás lehetővé teszi, hogy a termelő boltoknak, vendéglátó helyeknek, vagy közvetlenül a fogyasztónak értékesítse házilag készült termékeit. Természetesen ellenőrzött körülmények között.

Kovácsné Pécsy Eszter - tanácsadó, Vas Megyei Agrárkamara
"A termelőnek regisztráltatnia kell magát, és betartani az élelmiszerbiztonsági előírásokat."

A termelőnek a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalhoz kell bejelentenie a vendégasztal tevékenységet, a hatósági állatorvos pedig évente egyszer igazolást ad ki arról, hogy az állatok egészségi állapota, elhelyezése, gondozása megfelelő. A jogalkotó azt várja a könnyítéstől, hogy több, minőségi, magyar termék jelenik meg a piacon, és fellendül a vidéki turizmus.