Hírek

Vépen tartották az Agrárminisztérium iskoláinak országos tanévnyitóját

2019. szeptember 03., 15:47

Informatika, robotika, automatizáció - ezek a jövő kulcsszavai a mezőgazdaságban is, ezért fontos, hogy a szakképzésben részt vevő diákok megszerezzék a legkorszerűbb ismereteket. Ez is elhangzott az Agrárminisztérium fenntartásában működő iskolák országos tanévnyitó ünnepségén, amit hétfőn Vépen rendeztek.

Vépen tartották az Agrárminisztérium iskoláinak országos tanévnyitóját

Közel 300 diákkal, köztük 80 új, kilencedik évfolyamos tanulóval kezdi meg a 2019/2020-as tanévet a Vépi Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola. Az intézmény már csaknem 60 éve az agrárszakképzés egyik nyugat-magyarországi központja.

Hollósi Éva - igazgató, AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma
"Mi hagyományosan visszük tovább az iskola képzési kínálatát, elsősorban mezőgazdasági gépészeti képzésekre iskoláztunk be szakközépiskolai és szakgimnáziumi szinten, vannak gazda tanulóink, kistermelői élelmiszer-előállítói falusi vendéglátó tanulóink, illetve a rendészeti ágazati diákok."

A vépi iskola adott helyet idén az Agrárminisztérium fenntartásában működő intézmények országos tanévnyitó ünnepségének. Az igazgató külön köszöntötte a kilencedikeseket, és szólt a pedagógus kollégákhoz is. Kovács Péter polgármester elmondta, hogy Vépen nagy hagyományai vannak a mezőgazdaságnak, és az itt működő középiskolának nagy érdemei vannak abban, hogy a település tíz éve várossá válhatott. Az Agrárminisztérium 47 iskolájában 100-féle szakon több mint 7400 diák kezdi meg tanulmányait idén országosan, legnépszerűbb a mezőgazdasági gépész képzés. Generációváltásra és innovációra van szükség az agráriumban - hangsúlyozta beszédében a miniszter.

Nagy István - agrárminiszter
"A munkakörök átalakultak, a robotizáció, az automatizáció hatására nő az igény a módszerek és rendszerek tervezésével, építésével, üzemeltetésével foglalkozó informatikai, robotikai képzettségű szakemberek iránt. Nem kevesebb emberre van tehát szükség, hanem más feladatkörben, a magasabb hozzáadott értékű munkakörökben számítanak a ti szakértelmetekre."

A korszerű ismeretek átadása kulcsfontosságú, ezért indította el a kormány a digitális agrárstratégiát. A vépi mezdőgazdasági szakgimnázium jó kapcsolatot ápol a környékbeli gazdálkodókkal, így a diákok külső gyakorlati helyeken ismerkedhetnek a legújabb vívmányokkal.