Hírek

Véradókat köszöntöttek a megyei véradó napon

2012. november 15., 17:10

Minden évben elismerik azokat az önkénteseket, akik sokszor segítenek, illetve a véradások szervezésében működnek közre. Vas megyében kiváló a véradói hajlandóság, mindig magas a részvételi arány, ezért a vérellátásban nincsenek fennakadások. Az esetleges átmeneti hiányt rendkívüli véradásokkal pótolják.

Véradókat köszöntöttek a megyei véradó napon

Artúr 116-szoros véradó. 18 évesen a katonaságnál vett részt először véradáson, azóta három havonta segít ily módon a rászorulóknak.

Sárközi Artúr
...


A többszörös véradókat és a véradások szervezésében segédkező önkénteseket ismerték el a mai ünnepségen. Mint elhangzott: a vérellátás rendszerét többször átszervezték, korábban külön miniszteri biztosa volt ennek a területnek. A segítő szándék azonban a régi.

Dr. Stánitz Éva - megyei tisztifőorvos
...


Szombathelyen az átlagosnál több vért használnak fel, mert regionális onkológiai osztály működik a kóházban. Legfeljebb átmeneti hiány léphet fel, ugyanis nyáron a szabadságolások, télen a vírusfertőzések miatt kevesebb a véradó. Ilyenkor kampányszerű véradásokat szerveznek, így pótolják a szükséges vérmennyiséget.

Kenedli Csilla - titkár, Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete
...


A megyei vérellátót István Lajos alapította az 50-es évek végén. Idén a professzor születésének 90., halálának 5. évfordulója alkalmából megemlékezést is szerveznek majd.