MNB - 2
MNB

Hírek

Vérellátási helyzet Szombathelyen

2011. július 04., 15:15

A vasi megyeszékhelyen elegendő mennyiségű vér áll rendelkezésre a Vérellátó Intézetben, annak ellenére, hogy nyáron csökken a véradók száma. Ilyenkor ugyanis az állandó véradók is nyaralni mennek. Ebben az időszakban is minden héten szerveznek véradást a városban, így a itt egyelőre nincs probléma a vérellátással.

Vérellátási helyzet Szombathelyen

Legutóbbi nagyszabású szervezett véradás a kormánytisztviselői véradó napon volt, akkor több mint 150 vasi kormánytisztviselő adott vért. Emellett vannak állandó véradók is. Leginkább a 35 és 50 év közöttiek keresik fel a vérellátó intézetet, a fiatalok még mindig hiányoznak a donorok közül. A teljes vérhiány ritka, de extrém esetben előfordulhat, hogy több betegnek van szüksége egyszerre egy adott vértípusra.

Dr. Lantai Szilvia vezető-helyettes, Szombathelyi Területi Vérellátó
"Volt olyan hónap vagy hét, hogy több A+ beteg volt ezért az A+ vérből volt relatíve hiány, de ez csak annyit jelentett, hogy akkut dolgokat ki tudtunk elégíteni, a tervezhető transzfúziókat esetleg 1-2 napra halasztani kellett, de az elmúlt 2 hétben ilyen nem volt."


Ha hirtelen van szükség egyfajta vértípusra, akkor az állandó donorokat keresik fel elsőként. Nagyobb vérhiány esetén pedig az országos vérellátó szolgálat regisztere alapján keresik meg a korábbi véradókat. Erre már az idei évben is volt példa. 65 éves korig egyébként bárki, aki segíteni szeretne munkanapokon felkeresheti a vérellátó szolgálatot.