Hírek

Veres András ezüstmiséje

2011. augusztus 01., 16:17

Pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából ezüstmisét mutatott be szombaton Veres András megyés püspök a Székesegyházban. A szombathelyi egyházmegye főpásztora a hívek,  főpapok és világi vezetők jelenlétében adott hálát a papi hivatásban eddig eltöltött negyed évszázadért.

Veres András ezüstmiséje

Harangzúgás kíséretében a püspöki palotából vonult át a papság a Székesegyházba. A szombathelyi egyházmegye papjai vezették a menetet, őket követte az a 18 főpap, akiket vendégként hívtak meg.

Az ezüstmisére eljött Paskai László bíboros, prímás, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek, a veszprémi, a kalocsa-kecskeméti és az egri érsek. A határon túli egyházi méltóságok közül a gyulafehérvári érsek, Sziszek és Muraszombat püspöke volt jelen. A legmagasabb rangú világi vendég Hende Csaba honvédelmi miniszter volt. A hívek teljesen megtöltötték a Székesegyházat, Veres András beszédében nekik is köszönetet mondott.

Veres Andrást 1986. augusztus 2-án szentelték pappá Nyíregyházán, elmondása szerint számára az a nap jelentette a beteljesülést.

Dr. Veres András - megyés püspök
"Az egész életem átfutott a fejemen, hogy mi minden történt azidáig, amíg a papszentelésben részesülhettem, és nagy örömmel töltött el. Életem legszebb ajándékának érzem, hogy pappá lehettem."

Az ezüstmisén az a Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök köszöntötte Veres Andrást, aki 25 évvel korábban az újmiséjén is szentbeszédet mondott. A jubileum alkalmából a püspök áldozókelyhet kapott ajándékba a papságtól.

Veres Andrást 2000-ben szentelte püspökké II. János Pál pápa Rómában. A szombathelyi egyházmegyének ő a 15. főpásztora, szolgálatát 2006 óta itt végzi.