MNB - 2
MNB

Hírek

Veszélyes kánikula

2011. július 08., 12:46

Csütörtökön az egész országban 7,5-ös erősségű volt az UV-B sugárzás, akár 17 perc alatt is le lehett égni a napon. Ennek ellenére az eddigi legmagasabb hétköznapi látogatószámát érte el a Tófürdő, már délután három órakor több mint 700-an váltottak jegyet.

Veszélyes kánikula

A szakemberek nem tanácsoljáka 11 óra és délután 3 óra közötti napozást. A melegfronti hatás okozhat fejfájást, migrént, vérnyomás-ingadozást is. 

Délután 3 óra tájban 32 fokot mutatott ma a hőmérő árnyékban, a szombathelyi Tófürdő megtelt látogatókkal. Aki tehette az árnyékba menekült, vagy a vízben hűsölt

Akik a nagy hőség ellenére is a napozást választották, védekeztek a nap káros sugarai ellen.

Torma Mária
"Gyerekeknek 50-es naptejet, nekünk meg testápolót használunk."

A bőrgyógyász óvatosságra int mindenkit. A kórház osztályvezetője azt javasolja, a 18 év alatti fiatalok, gyerekek különösen védekezzenek a leégés ellen. A napégések száma ugyanis a bőrben összeadódik, ezért különösen veszélyes, ráadásul anyajegyek, vagy akár bőrelváltozások is megjelenhetnek.

Dr. Telekdy Enikő osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház Bőrgyógyászat
"Ha valakinek sok van a bőrén, sok bőrelváltozás, az nem azt jelenti, hogy nem mehet ki a napra, hanem a leégéstől óvakodjon, illetve ha tényleg nagy számban vannak bőreltérések, akkor legalább egy évben egyszer bőrgyógyásznak mutassa meg."

Abban az esetben viszont, ha már meglévő anyajegyen történik az elváltozás, viszket, vagy kisebesedik a bőrfelület azonnal orvoshoz kell fordulni. A napokban a maihoz hasonló kánikulai melegre kell számítani.

Pétervári Tibor észlelő, OMSZ Szombathely
"Holnap lehet zápor, zivatar a környékünkön az ország belső területein nem nagyon. A szombat-vasárnap ugyanez, tehát itt nyugaton elvétve lehet kisebb zápor-zivatar, de 30 fok körüli idő lesz és fülledt is lesz, úgyhogy nehezebb lesz elviselni, magas lesz a levegő relatív páratartalma."

Legutóbb 2007-ben volt melegrekord, akkor 39 fokot mutattak a hőmérők, ez az előrejelzések szerint a napokban várhatóan nem dől meg. Szerdától újabb hidegfront és legalább 10 fokos lehülés várható.