Hírek

Veszélyes UV

2011. május 12., 09:34
Az UV sugárzás erősségéről mostantól folyamatosan pontos adatokat szolgáltat honlapján a Meteorológia Szolgálat. Az interneten így bárki megnézheti, hogy pl. Szombathelyen, adott időpontban mekkora az ultraibolya sugárzás erőssége.
Veszélyes UV

Az előrejelzési térkép szerint ma az UV-B sugárzás mértéke Szombathelyen és környékén eléri a 6,2-es értéket, amely már erősnek számít. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy szinte egész nap zavartalan volt a napsütés. A legnagyobb mértékű sugárzás déután 1-kor érhet bennünket, ilyenkor már bőrtípustól függően 20 perc alatt leéghetünk. A bőrüket legtöbben igyekeznek megvédeni a káros sugaraktól, de sokan nem fordítanak kellő figyelmet a szem védelmére.

Most a kijelölt szaküzletekben a korábban megvásárolt napszemüvegeket díjmentesen bevizsgálják. Ha ugyanis nem a megfelelő, jezéssel ellátott szemüveget viseljük, nem védjük a szemünket, sőt a szűrésre nem alkalmas lencsék inkább ártanak.

A 24 órás előrejelzésről az Országos Meterológiai Szolgálat honlapján, a www.met.hu címen tájékozódhatunk. Ezt az ingyenes szolgáltatást május elsétől szeptember 30-ig vehehetjük ígénybe.