MNB - 2
MNB

Hírek

Veszélyesáru-szállítás

2016. június 24., 12:42

Három napon keresztül Szombathelyen versenyeztek a közúti áruszállítás kontrolljával foglalkozó katasztrófavédelmi ellenőrök. Az eseményre minden megyéből érkeztek csapatok. 

Veszélyesáru-szállítás


Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezte meg a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a veszélyesáru-szállítás ellenrőzésével kapcsolatos versenyét. A megmérettetésre az ország minden részéből érkeztek csapatok. A cél az ilyen tevékenységet végzők felkészültségének a felmérése.

Seper András - igazgatóhelyettes, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Vas megyében is a főbb közlekedési utakon és a vasúti szállítás területén is egyre több veszélyes áru halad át a megyén. Elsősorban a 8-as és a 86-os főútvonalon. Közel ötezer kamion érkezik a megyébe, amelynek 10 százaléka emberi környezetre, természetre, vagy ránk, különböző a közlekedésben résztvevőkre veszélyt jelenthet.

A veszélyes áruk szállításával kapcsolatban elméleti és gyakorlati ismereteikről is számot adtak a versenyzők. A gyakorlati részben az első feladat egy veszélyes anyagot szállító jármű forgalmi körülmények között végzett vizsgálata volt, amit egy környezetvédelmi telephelyen végrehajtott ellenőrzés követett.

Mészáros György - elnök, Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Alapítvány
„Itt történik a gyakorlati végrehajtása a vetélkedőnek. Annak egyik része, amikor is három darab úgynevezett szállítóeszközben ellenőrzik az anyagok elhelyezését. Hát ugye, itt nézik hogyan van megkötözve, hogyan van jelölve, hogyan van egyáltalán csomagolva az áru.”

Az alapítványnak hosszú távú együttműködési megállapodása van a katasztrófavédelemmel és a vetélkedő támogatásával is a környezetvédelem ügyét támogatták.
Az összesített pontszámok alapján a versenyt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte. A második helyen a somogyi, a harmadikon pedig fővárosi ellenőrök végeztek.