Hírek

Veszélyesek a napsugarak

2014. július 21., 18:02

A déli órákban extrém erős UV-sugárzás jellemző, napok óta. Kívülről és belülről is érdemes védekezni a napégés ellen – ezt javasolja a bőrgyógyász szakorvos.

Veszélyesek a napsugarak

Nem csak ajánlott, de kötelező mozdulatok ezek a tűző napsütésben. Akár fél óra alatt megéghet még a normál bőr is, ha védőkrém nélkül van kitéve a napsugárzásnak.

Zsankó József
„Az az igazság, hogy árnyékban is, azt mondják, még a fák lombján is átsüt ez az UV-sugár, de a medence felett van ilyen UV-sugárszűrő, oda nyugodtan be lehet menni.”

Napközben 11 és 15 óra között jár a legmagasabban a nap, ilyenkor a legveszélyesebb a sugárzás, a 10-es skálán elérheti a 8-as fokozatot is, ez már extrém megterhelés a bőrnek.

Takács Józsefné
„Tíz órától úgy délután négyig nem megyek ki a melegbe, és ha lehet, akkor vízközelben, de itt is általában árnyékban”

A szakemberek mértékletes napozást javasolnak. A védőkrémek mellett, az egészséges táplálkozás is segít a napsugarak káros hatásainak kivédésében.

Vincze Magdolna – bőrgyógyász
„Minden zöld növény, nem csak a sárgarépa és a sütőtök, amiről talán többet tudjuk, hogy az kicsit színezi a bőrt, de a zöldségfélékben, a zöld színű zöldségfélékben is van, az a természetes béta-karotin tartalmát emeli a bőrnek és vannak ilyen vitaminkészítmények is, de talán a legegészségesebb, ha mégis a természetes zöldséget, gyümölcsöt fogyasztjuk.”

A kánikulának hamarosan egy hidegfront vet véget, de amint ismét kisüt a nap, érdemes vigyázni a napsugarakkal.