Hírek

Videókonferencián tanácskoztak a közigazgatás átalakításáról

2013. szeptember 20., 18:16

Szombathely volt az egyik helyszíne a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által szervezett rendhagyó videokonferenciának. A minisztériumi vezetők és a megyei kormánytisztviselők élőben követhették egymás szakmai beszámolóit a közigazgatás átalakításának eddigi tapasztalatairól.

Videókonferencián tanácskoztak a közigazgatás átalakításáról

Az ország minden megyéjének kormányhivatala bemutatkozott a videokonferencián. Sorra kapcsolták a budapesti és a 6 vidéki helyszínt, köztük Szombathelyt, ahonnan a vasi, a zalai és a győr-moson-sopron megyei kormánymegbízott jelentkezett be és mondta el tapasztalatait a 2011-ben kezdődött közigazgatási átalakításról.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal
2011. január 1-jével a korábbi 20 évig széttagolt, egy kicsit szétesett területi államigazgatásban végra 20 év után a demokratikus jogállamimkeretek között integrációra, koordinációra, és összehangolásra került sor.

A beszámolókból kiderült, hogy a megyék adottságainak megfelelően mindenütt vannak speciális feladatok: míg a keleti határ mellett az egyszerűsített honosítás, Zala megyében például az aprófalvas település-szerkezet jelent az átlagosnál több munkát.

Rigó Csaba kormánymegbízott, Zala Megyei Kormányhivatal
A települési ügysegédi rendszert úgy kellett megszervezni, hogy az állampolgár semmit se érezzen a jáási rendszer megalakulásával abból, hogy esetleg hátrány éri, nem is érte, inkább többlet érte, hiszen elmondhattuk, hogy 22 százalékkal több településen van most államigazgatási ügyintézési szolgáltatás, mint korábban volt.

A konferencia résztvevői a közigazgatási átalakítás eddigi eredményeiről, gondjairól és a további feladatokról is hallhattak.

Széles Sándor kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal
Látom, hogy a hangsúly más megyékben máshol van, így a járási hivatalok üzemeltetésével, kapcsolatrendszerével kapcsolatban hallottam jó tapasztalatokat, amiket hasznosítani fogok a munkámban.

Az országos videokonferenciát a világhálón keresztül nemcsak a hivatalok dolgozói, de minden érdeklődő élőben követhette.