MNB
MNB - 2

Hírek

VII. Nemzetközi Népismereti Filmszemle

2020. október 19., 15:19

A Dr. Kós Károly Alapítvány a Savaria Filmszínházban rendezte meg a VII. Nemzetközi Népismereti Filmszemlét. A Kárpát-medence egész területéről érkeztek olyan filmek, amelyek a néphagyománnyal, a népismerettel, a népi életmóddal foglalkoznak.

 

VII. Nemzetközi Népismereti Filmszemle

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány a névadó munkásságán, szellemi hagyatékán keresztül a népi értékekre kívánja ráirányítani a figyelmet. Táborokat, etnográfiai gyűjtőutakat szerveznek, pedagósukoknak, egyetemistáknak előadásokat, gyerekeknek néprajzi témájú foglalkozásokat tartanak. Évről évre megrendezik a népismereti filmszemlét is Kós Károly szülőfalujában, az erdélyi Sztánán, de ezt idén a koronavírus járvány miatt ott nem lehetett megtartani.

Kós Béla - elnök, Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány
“Apám úgy fogalmazta meg, hogy a hagyományoknak a feltárása nem egy szűk szakmai ügy, az sokunknak a feladata. Én ennek szívesen teszek eleget a magam módján azzal, hogy próbálom megmenteni azokat az egykori életmódi sajátosságokat, amelyek jellemzőek voltak az akkori időkre. Ezt tárjuk filmes szempontból a nézők elé.”

Kós Károlynak az őrségi gerencsérekről, az archaikus fazekasságról írt tanulmánya indította az alapítvány munkatársait arra, hogy rendhagyó helyszínt választva Szombathelyre hozzák a filmszemlét.

Gráfik Imre - néprajzkutató
“Ennek a Velemér völgyi fazekasságnak volt egy külön jellegzetessége sok más egyében kívül: a vásározó, falujáró fazekasság.  Ez azt jelentette, hogy ők a termékeikkel, szekeres fuvarozással egészen a baranyai tájakig eljutottak, és terítették az igazán jó sütő- és tárolóedényeiket.”

A néprajzi filmszemlére kilenc, az elmúlt évben született alkotással neveztek a készítők.

Kemecsi Lajos - főigazgató, Néprajzi Múzeum
“Aki a hagyományos népi kultúrának a klasszikus elemeire kíváncsi, ő is talál a beküldött filmek között izgalmas és komoly ismeretanyagot felmutató és izgalmas vizuális megoldásokkal dolgozó filmeket. Akit viszont a kortárs jelenségekre reagáló vagy az utóbbi évtizedekben lezajlott társadalmi változásokra érzékeny művek érdekelnek, ilyneket is talál.”

Kós Károly élen járt abban is, hogy a megfigyelései során készített grafikái elevenné tették írásainak témáját - jegyezte meg a szemle megnyitóján Gráfik Imre. Mezőségi néprajzi grafikáit tablókon mutatták be a hétvégén a mozi aulájában.