Hírek

Virágos rétet akarnak fociakadémia helyett

2019. július 08., 17:00

Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett - ez volt annak a pikniknek a jelmondata, amelyet péntek estére szerveztek. Az eseményt gyerekeknek szóló rajzverseny, és több tucat kutya is színesítette.

Virágos rétet akarnak fociakadémia helyett

“Hahó, mindenki! Van egy kis zsíros kenyér, meg körözött!”

Családias hangulatú demonstráció volt az I. Séi Virágos Rét Piknik. A résztvevők a területet szeretnék megtartani eredeti állapotában. Már elkezdődött az új, állami futballakadémia építése - elkerítették a területet, már a rétet is feltúrták a gépek.

Kudron Ákosné
“Számunkra a kutyákkal a legkedvezőbb hely volt, nagyon sokat futkározott gyermekeinkkel, három gyermekem van, azt hozzáteszem, mindennapos sétáink arra teltek, ott egy patak is mellette, ahol lefuthatott, ihatott.”

Zara is nagyon élvezi, ha belemehet a vízbe. A nyári hőségben ez különösen fontos a gazdáknak. Szombathely környékén alig van olyan hely, ahol megszabadulhatnak a póráztól a kedvencek.

Biró-Smolczer Krisztina
“Jó, mert Szombathelyen kevés olyan zöldterület van, ahol lehet sétálni a kutyával, és árnyékot is nyújt, és a kis gyerkőccel lehet ugye szabadon menni, zöldterület.”

Autók és kerékpárosok is használják a réten átvezető utat.

A terület számos védett állat- és növényfaj otthona - ez is oka annak, hogy meg szeretnék védeni a helyiek, és hallatják a hangjukat.

Szendrő-Németh Tamás
“Az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága idén áprilisban tartott itt egy lepkefogó elnevezésű rendezvényt, a Hermann Ottó diákjainak, ahol azzal büszkélkedtek, hogy mennyi sok védett faj lepkét találtak, és a gyerekek is ugye ezt aztán küldték nekünk, de hát nem is kell oda visszanyúlni, mert naponta kapom az itt lakóktól most is a védett fajokról a képeket.”

Az aktivisták azt szeretnék elérni, hogy nyilvánítsák védetté a területet - szerintük még nincs késő, visszafordítható az eddigi kár. A természet- és környezetvédelem a piknik résztvevői szerint is kiemelt jelentőségű.

Németh Norina
“Minden olyan megmozdulás, ami a környezetünk védelmével, és a közvetlen kis ökológiai lábnyomunknak a letételével függ össze, az minket megmozgat, és a barátainkkal, családunkkal ahova tudunk, megyünk, hogy védjük a jövőnket és védjük a környezetünket; a másik oka pedig az, hogy gyerekkorunkban sokat lófráltunk erre, kutyával, barátokkal, úgyhogy személyes érzések is fűznek ahhoz, hogy megvédjük ezt a rétet.”

Ami a továbbiakat illeti, a séiek azt mondják, hogy mindig a helyzet adja a következő lépést. Most (25:49-25:53 - kutya illusztrálja a várakozást!) várják a hatóságok válaszát a kérelmükre.