Hírek

Virágzik a mogyoró Szombathely környékén

2020. február 06., 13:27

Az enyhe időjárás miatt akár hetekkel korábban elkezdődhet egyes növények pollenszórása - az allergiásoknál már komoly tüneteket okozhat a virágpor.

Virágzik a mogyoró Szombathely környékén

Javában virágzik a mogyoróbokor a Parkerdő felé vezető úton - az enyhe tél miatt jóval korábban szórja pollenjeit. Az első bokrok már decemberben érezték a tavaszt: hetekkel ezelőtt érezhették az arra érzékenyek a barkás növény hatását.

Skribanek Anna - főiskolai tanár
“A korábbi virágzást a magasabb hőmérséklet okozza, 4 és 9 fok között már képes a mogyoró virágozni, hát ugye efölött voltunk bőven az idei időszakban, most az utóbbi két hétben pedig végképp nagyon meleg volt, úgyhogy most már tényleg mindenhol fővirágzásban van a mogyoró.”

A téli időszakban leállt a pollenek monitorozása, az ÁNTSZ csak múlt hét óta figyeli a virágpor mennyiségét a levegőben.

Wächter Walter - megyei tiszti főorvos
“Az enyhe idő hatására már országszerte megjelent a mogyoró, az éger, valamint a ciprus és tiszafafélék pollenje, a koncentrációjuk már az allergiás tünetket okozó szintet is elérte. A következő napokban várható csapadékos idő hatására valószínűleg mérséklődni fog a pollenterhelés, azonban a mogyoró és az éer koncentrációja továbbra is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.”

Most korábban szórja pollenjeit a többi növény is: a következő erős allergén a többi közt a kőris, a nyír és a nyár. A virágzást csak egy most következő erős hideg akadályozhatja meg - ebben az esetben azonban elfagynak a növények már beporzott, termőnek indult virágai is.