Hírek

Virágzik a rhododendron, a japánbirs, és több tavaszi növény is bimbózik már a Kámoni Arborétumban

2024. március 13., 11:33

Virágzik a rhododendron, a japánbirs, és több tavaszi növény is bimbózik már a Kámoni Arborétumban. A botanikus kertben javában zajlik a munka: egy japánkert kialakításán dolgoznak éppen.

Virágzik a rhododendron, a japánbirs, és több tavaszi növény is bimbózik már a Kámoni Arborétumban

Levirágzott a tündérfa, és bár még látható a tőzike és a hóvirág, már ezek is hervadásnak indultak. helyüket átveszik a tavaszi virágok: most a kakasmandikó, a liliomfa, a japánbirs, 8:04 a kárpáti sáfrány virágzik az arborétumban, és a lonc is erőteljes illatot áraszt. A leglátványosabb most a színpompás rhododendron.

Németh Gábor - arborétum vezető, Kámoni Arborétum

“A leglátványosabb a legkorábban virágzó rhododendron dauricum, egy nagyon korai havasszépe faj, nagyon szép pinkes, lilás virág színe van és nagyon intenzíven virágzik most.”

A Kámoni Arborétumban serény munka folyik. Egy japánkertet alakítanak ki a szigeten, ami sokáig elhagyatott volt. Megtisztítják a területet, ma délelőtt a két bonsai fát vágták formára. Ezek már régóta a szigeten állnak, melléjük kerül majd a többi növény.

Németh Gábor - arborétum vezető, Kámoni Arborétum

“Nagyon szép liliomfák amik megmaradtak, datolyaszilvák, egy hatalmas nagy tulipánfa, és beültetjük japánjuharokkal, kaméliákkal, teljesen japán hangulatos, minél jobban örökzöld irányba elmenő kertet próbálunk kialakítani.”

A munka nagyjából egy hónapig tart, utána már az új japánkertet is megcsodálhatják a látogatók.