Hírek

Virágzó rét a Sportligetben

2020. május 29., 23:51

Pipacs, margaréta, nőszirom és búzavirág virít a tavaly ősszel átadott Sportligetben. A területen derékig ér a növényzet, de nem azért mert gondozatlan - tudatosan alakították így.

Virágzó rét a Sportligetben

"Ez így lett megálmodva, így lett megvalósítva, ennek ilyennek kell lennie."

Egy biodiverz, azaz a természeteshez hasonlító rétet terveztek erre a területre, amit évente kétszer szabad kaszálni.

Farkas Bálint - üzemeltetési vezető, Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola
"Itt 300 féle mezei virágmag került elültetésre, amelyek különböző időszakokban fognak mindeféle színben pompázni, most éppen pipacs és margaréták láthatóak. Ezt majd június végén fogjuk lekaszálni, majd hagyjuk ismételten megnőni, és novemberben ismét kaszálásra kerül."

Kaszálás után a szénát a helyén kell hagyni, hogy a magok kiperegjenek, így lesz évről évre gazdagabb a növényvilág. (3:07) Az ide telepített virágokról információs táblák tájékoztatják a látogatókat. A futóösvényt és a burkolatok melletti sávot hetente, (5:45) a labdázórétet ennél ritkábban nyírják.

"Ezt olyan hetente, kéthetente, háromhetente célaszerű nyírni, abszolút időjárásfüggő."

A sport funkció mellett tehát egy változatos természeti környezet kialakítására törekedtek, ami még színesebbé teszi a népszerű rekreációs övezetet. Erre csaknem százmilliót költöttek az egymilliárd 155 millió forint értékű felújítási programban.

Izer Gábor - ügyvezető, Prenor
"Kertészeti szempontból nagyon jó munka volt, ilyet nem nagyon csináltunk még, nem is tudok róla, hogy Magyarországon lenne ilyen parkból ekkora, tehát ez tényleg egy kuriózum. 260 fát ültettünk, 14 ezer cserjét, 63 ezer évelőt, meg 140 ezer hagyma lett elültetve, illetve 18 kilónyi vadvirágmag."

A zöldfelületek fenntartása rendkívül munkaigényes, a veszélyhelyzet pedig ezt is némiképp hátráltatta: a gyomnövények helyenként túlnőtték az évelőket és a hagymásokat. Két hete kezdték meg a gyomlálást, folyamatosan dolgoznak a sportiskola és a kertészeti cég munkatársai, hogy behozzák a lemaradást. Nagyjából három hét múlva a terület már rendezettebb képet mutat. A növényzet intenzíven változik, és körülbelül egy év múlva ölt olyan formát, amilyenre tervezték.