Hírek

Virtuális séta a múzeumokban

2020. május 20., 19:24
Virtuális séta a múzeumokban

A Smidt Múzeumban járunk éppen, szemügyre vesszük, mi látható a tárlókban, hogy az egyes történelmi korszakokból mennyire sokféle tárgyat őriz a legendás sebészorvos gyűjteménye. Smidt Lajos a mintegy negyvenezer darabos magántulajdonát 1968-ban a városnak adományozta, a múzem 1971-ben nyílt meg. Bár az épület zárva, ennek a látványos vizuális megoldásnak a segítségével virtuális sétára indulhatunk a termekben. Szombathely turisztikai cége készíttette ezt, és a Savaria Múzeum többi tagintézményét bemutató digitális anyagot.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus NKft.
“Ezzel a technikával 360 fokban végig lehet fotózni az összes muzeális egységet, különböző pontok segítségével végig lehet járni a tárlatokat, tökéletesen olvashatók a feliratok, láthatók a tárgyak, tényleg profi élményt tud kínálni a 3D-s virtuális túra. A cél az, hogy a további szombathelyi attrakciókat is próbáljuk ezzel a technikával végigfotózni. Igaz, hogy most erre a koronavírus-járvány kényszerített rá bennünket, hiszen nem lehetett múzeumokban járni, de egy kicsit lemaradottak voltunk virtuális téren, és most ezt a lemaradást igyekszünk behozni.”

A Savaria Múzeumban, az Iseumban, a skanzenben és a múzeumi látványtárban is körbenézhet bárki, akár a kanapén ülve - de a szakemberek azt remélik: a virtuális élmény sokakat ösztönöz majd arra, hogy személyesen is felkeressék ezeket a helyeket.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
“Kiemelném a látványtárnak a szerepét, mert nagyon kevés szombathelyi ismeri és tudja, hogy ott van egy remek kiállítás, amely a múzeumnak az összes tudományágát felöleli. Azt hiszem, hogy ezekkel a 3D-modellekkel egy kicsit érdekesebbé tudjuk tenni a múzeumi világot, és megmutathatjuk, hogy milyen kincsek vannak nálunk. Nemcsak most, a vírushelyzetre való tekintettel egy nagyon jó anyag, hanem ténylegesen egy reklámanyagot is kaptunk a kezünkbe.”

A múzeum munkatársai már dolgoznak azon, hogy a felvételekhez szöveges tartalmat is társítsanak, így lehet még teljesebb, plusz információkkal gazdagabb a virtuális látogatás az intézményekben.