Hírek

Visszaállt a vérvételi rend

2010. március 01., 19:52
Visszaállt a vérvételek korábbi rendje a háziorvosi rendelőkben. Eredményes volt a betegek és az orvosok tiltakozása: a februári közgyűlés határozott arról, hogy 400 ezer forintot különítenek el a kislaborok finanszírozására.
Visszaállt a vérvételi rend

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Markusovszky Kórház takarékosságra hivatkozva a napi vérvételek számát heti kettőre csökkentette a Rumi és Jáki úti rendelőkben, emiatt hatalmas volt a tömeg, és megnőtt a várakozási idő.

Három hete még rengetegen zsúfolódtak ösze a váróban, a tömeg és a hosszú várakozás a betegeket is zavarta. Korábban minden reggel, január 1-jétől azonban már csak heti kétszer fogadták a betegeket vérvételre. A tarthatatlan állapot miatt a háziorvosok és a betegek is tiltakoztak.

Az Egészségügyi Bizottság tárgyalta a problémát. Megállapították, hogy a Markusovszky Kórház felrúgta az 1996-ban kötött megállapodást, ami elfogadhatatlan, és továbbra is indokoltnak látják az eredeti vérvételi rend fenntartását. A februári közgyűlés döntött: a város szerepet vállal a kislaborok működtetésében, és az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletben  400 ezer forintot különítettek el e célra. Az asszisztensek foglalkoztatását az alapellátó intézet végzi heti 10-10 órában.

Vighné Horváth Ilona - intézményvezető, Egészségügyi Alapellátó Intézet
"Rumiban és a Jákiban helyreállt a rend, két fő laborasszisztens foglalkoztatását oldotta meg az intézet."

Március 1-jétől tehát ismét naponta lesz vérvétel a háziorvosi rendelőkben.

Dr. Legli Veronika - háziorvos
"Nagy örömmel vettük, hogy példás gyorsasággal megszületett ez a döntés. A betegek azonnal megjelentek, és reméljük, a héten a zsúfoltság is csökkenni fog."

A közgyűlés határozatban kérte fel a polgármestert és az egészségügyi bizottság elnökét, hogy kezdjen tárgyalásokat a Markusovszky Kórház és a megyei önkormányzat vezetőjével a város kislaborok működésében vállalt szerepéről. A megbeszélések eredményét az áprilisi közgyűlés elé terjesztik.