Hírek

Vitafórum az alkotmányról

2011. április 18., 13:50
Az új alkotmányról tartottak vitafórumot a Szombathelyi Polgári Kulturális Alapítvány szervezésében pénteken Szombathelyen. A beszélgetésen két-két kormánypárti illetve ellenzéki képviselő vett részt a nagylétszámú hallgatóság előtt.
Vitafórum az alkotmányról

A rendszerváltás óta mindegyik kormány készített alkotmány tervezetet, de végül egyik sem került a Parlament elé. A most kétharmados többséget szerzett FIDESZ-KDNP választási ígéretének megfelelően belekezdett az új alaptörvény elkészítésébe, ebben azonban az ellenzéki pártok nem voltak hajlandók résztvenni- fejtette ki Gulyás Gergely, az Alkotmányelőkészítő Eseti Bizottság alenöke.

Dr. Ipkovich György - országgyűlési képviselő, MSZP
"Ilyen jellegű tákolmány vagy diktátum a konszenzus hiányában jön létre, az az azt létrehozó politikai erő elenyészésével fog eltűnni és ez lesz a sorsa ennek a dolognak is."

Válaszában Hende Csaba azt emelte ki, hogy az új alaptörvény ki fogja állni az idők próbáját, mert az eddigieknél jobban fogja érvényesíteni az emberi jogokat Magyarországon.

Dr. Hende Csaba - honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő, FIDESZ-KDNP
"Az alapvető emberi és az állampolgári jogokat az összes nemzetközi szerződéssel, au ENSZ és az Európai Tanács Egyezség okmánnyal tökéletes összhangban és az Alkotmány Bíróságnak, egyébként a hatályos Alkotmánnyal az elmúlt 20 évben meghozott döntéseivel összhangban kodifikáltuk ebben az alkotmányban."

A vitában szó esett az új alkotmány részleteiről, de ezekben a kérdésekben sem sikerült hasonló állaspontra helyezkedniük a feleknek. Abban viszont egyetértettek a vitapartnerek, hogy a még kidolgozandó sarkalatos törvények adnak majd végleges választ a felmrült kérdésekben.