Hírek

Víz világnapi vetélkedő

2019. március 23., 15:39

Színtelen, szagtalan és sok helyen íztelen, ám ha a vasi vízről van szó, arra azt szoktuk mondani: rágni lehet. A víz világnapja alkalmából tizennegyedszer rendeztek megyei vetélkedőt az oladi iskolában, ahol 13 középiskolai csapat mérte össze tudását.

Víz világnapi vetélkedő

A víz hozzátartozik mindennapjainkhoz, és természetesnek vesszük, hogy rendelkezésünkre áll. Azonban az édesvízi készleteink végesek, vigyázni kell rájuk.

Éppen ezért nagy jelentőségű az oladi iskolában szervezett víz világnapi verseny, amely felhívja a fiatalok figyelmét mindennek a fontosságára. A Vasivíz Zrt. vezérigazgatója a vízbiztonsági tervekről beszélt a diákoknak. Arról, hogyan jut el a víz biztonságosan a mélyfúrású kutakból a háztartási csapokig.  

Kohuth Viktor - vezérigazgató, VASIVÍZ ZRt.
"A vízbiztonsági terveknek nagyon lényeges eleme azok az ellenőrzött körülmények, amikkel a társaságunk ezeket kezeli, illetve hogy a vizek egészséges voltáról meg tudjunk győződni. Ezeket a területünkön működő szakszerű laboratóriummal igyekszünk biztosítani."

A vetélkedő feladatsorát ezúttal is a házigazda oladi iskola tanára, Kúti Zsuzsanna állította össze.

Kúti Zsuzsanna - biológia-földrajz tanár, Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola
"Nem lexikális tudásra vagyunk kíváncsiak, hisz vízitotótól elkezdve egyéb szólánc alkotása tavak, folyók neveiből, kémiai ismeretek, fizikai ismeretek, mind-mind ami a vízzel kapcsolatos - ez egy ilyen nagyobb blokk, és a harmadik most már évek óta klasszikusan visszatérő, hogy egy verset kell írniuk."

A megyei vetélkedőn a szombathelyi középiskolák mellett sárvári, celldömölki és vépi intézmények is képviseltették magukat.

Nagy Eszter - tanuló, Nagy Lajos Gimnázium
"Alapvetően 2 kémiás van a csapatban, igazából mi úgy nem nagyon készültünk, csak úgy nagyjából átnéztük, amit órán vettünk, meg esetleg egy kis bioszt is, hátha az is benne lehet."

A Nagy Lajos Gimnázium csapatának remekül sikerült a tanórán megszerzett tudás felfrissítése, hiszen ők végeztek az első helyen. Második lett a celldömölki Berzsenyi-, harmadik pedig a sárvári Tinódi-gimnázium csapata.