Hírek

Vizet mindenkinek! - idén ez a mottója a víz világnapjának

2019. március 21., 14:46

A világnapot 1993 óta március 22-én tartják az ENSZ kezdeményezésére. A mozgalom felhívja a figyelmet e nélkülözhetetlen természeti kincsre, amit óvni, védeni kell. A Városházán előadóülést tartottak, ahol szó esett a hazai vízgazdálkodásról és az ivóvízellátásról is.

Vizet mindenkinek! - idén ez a mottója a víz világnapjának

Számunkra természetes, hogy tiszta víz folyik a csapból, miközben a világ lakóinak egyötöde nem jut elegendő egészséges ivóvízhez. A vízhiány következményei az éhínség, a járványok és az elvándorlás. Az idei víz világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy minden embernek joga van a vízhez, ugyanakkor óriási kihívás, hogy mindenki hozzáférjen. Egy átlag szombathelyi 120 liter vizet használ el naponta, beleértve az ivóvízfogyasztást is.

Németh Gábor - műszaki igazgató, Vasivíz Zrt.
"Az egész megye szerencsés helyzetben van, hiszen a Vasivíznek nagyon jó vízbázisok állnak rendelkezésére. Vas-mangántalanítást végzünk a legtöbb helyen, ezért rendkívül jó minőségű ivóvizet kaphatnak a felhasználóink. Szombathelyen minden háztartást sikerül ellátnunk kiváló minőségű ivóvízzel."

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Hidrológiai Társaság regionális szervezete és a Vasivíz Zrt. ünnepi előadóülést szervezett a víz világnapja alkalmából. Illés Károly alpolgármester köszöntőjében rámutatott: a Kárpát-medence bővelkedik termál- és ivóvízben, de vigyáznunk kell, hogy ez így is maradjon. A vízügyi igazgatóság vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon is egyre komolyabb kihívásokkal kell szembenézni.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Az elmúlt húsz évben kilencszer volt rendkívüli árvíz, és egyre gyakoribbak a száraz, vízhiányos időszakok, egyre gyakoribbak a rendkívüli csapadékok, a villámárvizek, úgyhogy nekünk is foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel, és nem a szerencsére kell ezt bízni, hanem egy tervszerű vízgazdálkodással kell hazánkban is ezek ellen a kihívások ellen védekeznünk."

2017-ben fogadták el az ország közép- és hosszútávú vízgazdálkodási stratégiáját meghatározó Kvassay Jenő Tervet, amelynek célja megőrizni a vizet a jövő nemzedékek számára. Ezzel összhangban az igazgatóság a revitalizációs és tározási programokban is elkötelezett a természetes megoldások iránt, valamint folyamatosan fejleszti árvíz-előrejelző rendszerét. Az előadóülésen erről, valamint a vizek védelméről és hasznosításáról, az ivóvízellátásról, a mezőgazdasági vízhasználatról és a szennyvíztisztításról is szó esett.