Hírek

Vizsgára készülnek a vadászkürtösök

2017. június 23., 17:06

Országos minősítő vizsgára készül a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársaiból verbuválódott vadászkürtös csapat. A mindössze néhány hang megszólaltatására alkalmas hangszerrel bonyolították egykor a vadászat teljes kommunikációját, ma leginkább a vadászati hagyományok, a vad előtti tisztelgés fontos eszköze.

Vizsgára készülnek a vadászkürtösök

Az országos minősítő vizsga előtti utolsó gyakorlásra gyűlt össze a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadászkürtös csapata. A négy tag közül van, aki már közel húsz éve kürtöl. Azt mondják, ahhoz, hogy a hangszert igazán jól tudják megszólaltatni, rengeteg gyakorlás szükséges.

Pukánszki Zoltán vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Minden nap, de így együtt kétszer egy héten fújunk össze, tehát itt nem arról szól, hogy ki tudjuk fújni a hangokat, hanem hogy össze tudjuk fújni, mikor különböző szólamokat fújunk.

A vadászkürtösöknél nem csak a hangzás, hanem a megjelenés is számít. Például vállszélességű terpeszben kell állni, és egyszerre kell szájhoz emelni a hangszert.

Merőtei Tivadar kerületvezető erdész, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
És levegővétel, egyszerre kezdjük, figyelünk egymásra folyamatosan, az ütemet tartjuk, a végén, mikor végeztük, vezényszóra emeljük le a kürtöt.

A hétvégi minősítő vadászkürtös versenyen egy kötelező és három szabadon választott szignált kell minimum három szólamban előadni a csapatnak. A vadászkürtös hagyományok főként Németországból származnak. Egykor fontos kommunikációs eszköze volt ez a hangszer a vadászatoknak.

Mihály Zsolt kerületvezető vadász, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Minden egyes mozzanatra meg van a megfelelő hangjelzés, de ezekből már nagyon sokat nem használunk, bejött a mobiltelefon, rádió, technika, tehát sokat már nem kell használnunk.

Ez például a terítéken az őz szignál. De minden vadfaj tiszteletére külön dallam szolgál.

Farkas Norbert kerületvezető vadász, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Ez ad egy hangulatot a vadászatnak, meg a vendégek is szeretik. Ez tradíció. A vadászat végén a terítéken a vadnak ezzel adjuk meg tiszteletet a terítéken.

Az országos minősítő vadászkürtös versenyt június utolsó hétvégéjén Kecskeméten tartják.