Hírek

Mentőképzés

2011. május 13., 10:04
Tavaly év végétől a magyar mentőszolgálat is igazodik az újraélesztés európai és nemzetközi irányelveihez, így most már egységes szakmai szabályzat alapján végzik a dolgozók továbbképzését, akik évente vizsgáznak is a megszerzett ismeretekből. A Szombathelyi Mentőállomás 28 kivonuló munkatársa, valamint az orvosi ügyelet szakdolgozói fejlesztették készségszintre az újraélesztés megváltozott gyakorlatát.
Mentőképzés

Keringés-megállás esetén a beteg 20-30 másodperc múlva elveszíti eszméletét. 1-2 perc múlva leáll a légzése és semmire sem reagál. És mindössze 5-6 perc után elkezdődik az agykéreg oxigénhiányos károsodása. Ezért olyan fontos, hogy minél előbb megkezdődjön az újraélesztés. Ilyenkor nincs idő: annyira kell tudni, hogy gondolkodás nélkül is szakszerű legyen.
Az eddigi magyar gyakorlat szerint ilyen kéztartással, a beteg nyaka felé mutató ujjakkal végezték az újraélesztést, most a nemzetközi protokollt sajátítják el. Az új szabályokat az orvosi ügyelet szakdolgozóinak is el kell sajátítaniuk. 

Farkas Ferencné
"Fontos, hogy felelevenítsük a régen tanultakat. Ritkán van nekem erre szükségem. Sőt élesben még nem is kellett, de kell, hogy ezt tudjuk, hogy mindig megtanuljuk az újakat." 
 
A kivonuló mentőknek viszont naponta szükségük lehet az alaposan begyakorolt mozdulatokra.


Király Zsigmond mentőápoló, Szombathelyi Mentőállomás
"A munkánk olyan, hogy azonnali döntést, és nagy felkészültséget igényel. Megfelelő tudással kell rendelkezni, és azt csak folyamatos gyakorlással lehet elérni. "
 
Májusban és júniusban minden Vas megyei mentődolgozó részt vesz az újraélesztéssel kapcsolatos átképzésen.


Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt, OMSZ
"A mentőknél szakmai hagyomány, hogy a kivonulók minden évben gyakorlaton esnek át, és vizsgát is kell tenniük évente. A kivonuló mentődolgozóknak a legjobbaknak kell lenniük az újraélesztés végzésében."

A keringésmegállásnál a mentők versenyt futnak az idővel, ezért azt mondják, nagyban segíti a munkájukat, ha a beteg újraélesztését már a helyszínen tartózkodó hozzátartozó, vagy éppen szemtanú megkezdi.