Hírek

Volpone Szombathelyen, Alföldi Róbert rendezésében

2017. május 15., 13:52

Múlt héten mutatta be a Weöres Sándor Színház Ben Jonson Volpone című komédiáját. A közönség a címszerepben Jordán Tamást láthatja, aki  egy minden hájjal megkent kétes származású gazfickót alakít. A darab pénzéhségnek állít görbe tükrö, de olyan társadalmi problémákat is feszeget mint a családon belüli erőszak.

Volpone Szombathelyen, Alföldi Róbert rendezésében

"Á! Drágaságaim! Milyen szépen gyarapodtok!"

A Volpone a mohóságról, a pénzéhségről szó. A színdarabot Shakespeare kortársa, Ben Jonson írta, ez az angol irodalom egyik legtöbbet játszott komédiája. A szombathelyi közönség Alföldi Róbert rendezésében láthatja.

Alföldi Róbert - rendező
"Ez egy elég jó korszak volt, amelynek a csúcsát úgy hívják hogy William Shakespeare és ez a Ben Johnson meg egy csomó minden, meg egy csomó más szerző is. Szóval ez egy termékeny időszaka volt a drámaírásnak, illetve nem is azt gondolom, hogy a drámaírásnak, hanem a színháznak. Tehát olyan előadásokat írtak, amik nagyon durván, nagyon egyértelműen nagyon arról szóltak, amiben éltek az emberek."

Volpone, a velencei nemes haldoklást színlel, hogy rászedje ismerőseit, akik a vagyonára pályáznak.

"Tessék, hát már köhögök is. Kimentek?"

Az állítólagos barátok egymás után látogatják meg az ágyában fekvő Volponét, gazdag ajándékokkal halmozzák el, remélve, hogy kizárólagos örökösévé teszi meg őket.

Jordán Tamás - színművész
"És ott a szolgája, Mosca, aki kavarja a dolgokat, Bányai Kelemen Barna. És az az érdekes benne, hogy rendkívül gazdag emberek, akiknek már nincs is szükségük pénzre, azok beveszik ezt a cselt, és nagyon akarják az örökséget."

Volpone szolgája, Mosca, mindenben segíti szélhámos gazdáját: a féltékeny férjet ráveszi, hogy ő maga vigye el féltve őrzött feleségét a haldoklóhoz, meggyőzi a fösvény apát, hogy az örökségét fia helyett Volponéra hagyja.

"Tessék írni egy végrendeletet. Abban tessék megjelölni egyetlen örököséül Volpone urat."

A Spiró György fordításában színpadra állított komédia végén a szereplők persze elnyerik méltó jutalmukat vagy büntetésüket.