MNB
MNB - 2

Hírek

XIII. Búcsúi Fogathajtó Verseny

2019. július 29., 14:25

Az elmúlt napok esős időjárása megnehezítette a XIII. Búcsúi Fogathajtó Verseny résztvevőinek dolgát, hiszen felázott a gencsapáti sportpálya földes talaja. A 17 hajtónak és a lovaknak azonban ez szerencsére nem okozott nehézséget. Az akadályhajtást a hazai pályán versenyző Geröly Tibor nyerte, vadászhajtásban és összetettben is a zalalövői Pózvék István végzett az élen.

XIII. Búcsúi Fogathajtó Verseny

A tervezettnél kevesebben vettek részt a gencsapáti Szent Jakab búcsúi fogathajtó versenyen, de a kemény mag ebben az évben is megmutatta tudását a közönségnek. (23:50) Bravúrosan teljesített a Vas megyei pontgyűjtésben élen járó Geröly Tibor az összevetésben - azt mondta, Erős András rendkívül jó segédhajtó. Az eső azonban most nem jókor jött.

Geröly Tibor - főszervező, versenyző, Főnix LE
“Nagyon nehezítette az időjárás, főleg mert reggel, mikor kijöttünk, szakadt az eső, elkezdtük építeni a pályát, megint megszakadt az eső, közben négy-öt telefon: Zala megyében, ahol jég volt, házbeázás, stb., négy fogat pillanatokon belül nem tudott jönni.

A legfiatalabb versenyző egy 11 éves hölgy volt. Ő Egyházashetyéről érkezett Villám nevű hét éves wales pónijával. Gazdája már három éve versenyez, hetente hatszor gyakorolnak együtt.

Majthényi Panna
“Nálunk van otthon a pálya és a lovak, suliidőben úgy volt, hogy először megtanultam, és olyan fél hat, hat körül kimentem, és utána volt az edzés, és ugye a vasárnapok azok pihenőnapok, és most pedig általában - mivel most meleg van napközben, ezért reggel szoktunk hajtani.”

A rendezvényen a hagyományos búcsúi programok sem hiányoztak: az (11:28)ugrálóvár mellett  (19:13)pónilovaglás, és (12:03)íjászat is várta a vendégeket.

Varga Albin - versenyigazgató
“Olyan kísérőprogram-elemeket tettünk bele, ami kapcsolódik valamilyen formában vagy a lóhoz, vagy ehhez a hagyományhoz, nagyon érdekes lesz Sülyi Attila, őt már láthattuk egyébként körünkben, juhterelő bemutatója.”

A border collie abszolút közönségsikert aratott: még (31:57)a gyerekcsapatok között is áthajtotta a mininyájat: a négy juh minden akció (30:55)végén a gazdájánál kötött ki. A látványosságok több száz embert vonzottak - a fogathajtásra Vas megyéből és a nyugat-dunántúli régióból, sőt a határon túlról is érkeztek versenyzők.