Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Zaj és füst

Adásban volt: 2016. július 25.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A Falco-gyár folytatólagosan jogsértően működik – ezt hangsúlyozta szombati sajtótájékoztatóján Kántás Zoltán önkormányzati képviselő arra a jogerős határozatra hivatkozva, mely július 9-i hatállyal azt is kimondta, hogy a Falco Zrt.-re kiszabott 3,5 millió forintos pénzbírság jogerős.

“Ennek a petíciónak a lényege az volt, hogy jöveteljük a Falco gyártól, hogy mérőműszert szereljen fel arra a bizonyos pontforrásra.”

Ezekkel a szavakkal elevenítette fel Kántás Zoltán a Hende Csaba országgyűlési képviselő által tavaly ősszel, a környezetszennyezés felszámolása érdekében indított aláírásgyűjtő akciót. A petíció olyan szűrőberendezés telepítését is megfogalmazta, ami nagyságrendekkel csökkentené a károsanyag-kibocsátást. A körzet képviselője a másik környezetterhelési probléma, a zaj kapcsán elmondta: a zöldhatóság az éjszakai üzemmenet kapcsán korábban elsőfokon már megállapította a határérték-túllépést, és bírságot szabott ki a gyárra. Másodfokon helybenhagyták a döntést.

Kántás Zoltán önkormányzati képviselő
,,Másodfokon döntés született a zajbírság kapcsán és ami ebből a szempontból rendkívül fontos, nyilvánvalóan az összegszerűségtől eltekintve az, hogy a másodfok jóváhagyta az elsőfokú határozatot és ennek értelmében kijelenthetjük, hogy a Falco ZRt. folyamatosan jogsértéses körülmények között üzemelteti a gyárat.”

A Fidelitas helyi aktivistái eddig is aktívan kiálltak a környezetszennyezés ellen, és ezt tervezik a jövőben is.

Rozsenich Bence elnök, Fidelitas szombathelyi szervezete
,,Az aláírásgyűjtés során oroszlánrészt vállaltunk mi is a munkában, több, mint 8 ezer aláírást sikerült összegyűjtenünk Szombathely területéről és a továbbiakban is teljes mellszélességgel kiállunk mind a fiatalok, mind az idősebbek érdekében hiszen mindenkinek joga van az egészséges élethez és a környezethez.”

Továbbra is gomolyog tehát a Falco gyár kéményének füstje. Kántás Zoltán szerint a következő időszakban a hatóságokon a sor, hiszen konkrét döntésekre, határozatokra van szükség, a tét ugyanis nem kevesebb, mint a szombathelyi lakosok egészséges környezethez való jogának érvényesülése.

2016. július 25.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében