MNB - 2
MNB

Hírek

Zarándokhellyé vált Törőcsik Mari háza

2021. április 22., 13:56

Sokat jönnek az ország minden tájáról Velembe, hogy egy szál virággal, mécsessel emlékezzenek a Nemzet Színészére. A Kossuth- és Jászai-díjas színésznő hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án hunyt el, 85 évesen. A velemiek nagyon szerették, tisztelték őt. A faluban utcát neveznének el Törőcsik Mariról és szobrot is állítanának neki.

 

Zarándokhellyé vált Törőcsik Mari háza

Virágok, mécsesek, fotók sorakoznak Törőcsik Mari velemi háza előtt. Szinte zarándokhellyé vált ez a hely, sokan jönnek, hogy leróják kegyeletüket. Itt élt a színésznő a 70-es évek óta. Akkoriban férjével, Maár Gyulával nagyon szerettek kirándulni, kedvelték a hegyeket, a csendet, a jó levegőt. Előbb Zsirán akartak házat venni, aztán mégis Kőszeg-hegyalján keresgéltek, előbb Bozsokon. Végül Velemben rátaláltak erre a házra.

Horváth Miklós - Velem korábbi polgármestere
"Attól kezdve Mari hazájaként tekintett a településre, mindig büszkék voltunk rá, szeretettel vettük körül, első pillanattól kezdve veleminek érezte magát, beilleszkedett és nem művésznőként élt itt, hanem egy vidám, mindenkivel beszélgető, boldog emberként szeretett párjával, Maár Gyulával együtt."

Velem egykori polgármestere Törőcsik Marinak jó barátja volt. Azt mondja, vendégszerető és barátságos emberként ismerték, mindenkihez volt egy jó szava. Részt vett a falunapokon, a közösségi eseményeken. Ő kezdeményezte a háza előtti híd megújítását.

"Egy betonhidat építettünk, és mivel szemben volt a kisbolt, Mari oda szokott menni. Számtalanszor szólt, hogy olyan szocreál ez a híd, nem lehet ezzel valamit csinálni?"

Az önkormányzat adta a faanyagot, a velemi népművészeti stúdió tagjai pedig elvégezték a munkát.

"Egy míves burkolatot építettek a szocreál betonhídra, és a Marinak nagyon tetszett. Akkor még csak lábadozott, de kijött az emberekhez, akik építették ezt a burkolatot."

A háznál már a halála napján megjelentek az első virágok és gyertyák. A falu mostani polgármestere, Bakos László azt tervezi, hogy utcát neveznének el Törőcsik Mariról, amennyiben ehhez a gyermekei hozzájárulnak, továbbá mellszobrot is készíttetnének róla, így állítanának neki méltó emléket.