Hírek

Zenetábor

2017. augusztus 18., 17:41

Délelőtt muzsikálnak, délután pedig kirándulnak a környéken a régizene tábor résztvevői. A gyerekeknek újdonságot jelent, hogy most nem csupán egyénileg, hanem duóban és kis csoportokban is zenélhetnek.

Zenetábor

Csellóval kíséri a furulyán játszó tanítványát Prehoffer Gábor. Koncertre készültek a nardai régi paplakban.

Prehoffer Gábor - furulyatanár, Művészeti Szakközépiskola
“A furulya egy olyan hangszer, aminek az irodalma 1800 előtt keletkezett, már akkoriban rendkívül kedvelt hangszer volt, így arra vagyunk kényszerítve - miután innét származik a repertoár - hiszen régi idők zenéit játszuk, de ez jól passzol a környezethez is, hiszen szép régi templomban lesz a koncert, szép régi plébániaépületben vagyunk, tehát adott minden ahhoz, hogy egy jót muzsikáljuk.”

A gyerekek munkakedve töretlen: örömmel és gyorsan tanulnak itt, mert a felkészülési idő rövid, kihívást jelent számukra a szereplés. Az 1300-as évek fülbemászó muzsikáját is játszhatják a gyakorlott zeneiskolások.

Csonka-Gergó Janka - tanuló
“Én másodikban kezdtem a zenélést szoprán furulyán, de most már alt furulyán is játszom.”

Horváth Márk Sándor - tanuló
“Alt furulyán játszom, nagyon tetszik, amikor új darabokat tanulok, mert szeretek új darabokat tanulni, és nagyon élvezem a tábort.”

A harmadik régizene táborban most kilenc diák vesz részt. Családiasan zajlanak a napok, a tíz év körüli tanulóknak nem hiányzik a tévé sem, a zene tölti ki a napjaikat.

Itt együtt is játszhatnak, amire ritkán van lehetőség a tanévben.

Brandisz Márton - táborvezető, furulyatanár, Bartók Béla Zeneiskola
“Nyári szünetben több idejük van a gyerkeeknek, évközben egyik óráról a másikra rohannak, számtalan különórájuk van, sportolnak, zeneiskolába járnak, tehát nagyon sok elfoglaltság van, itt azonban ráérnek, együtt vagyunk, és össze tudjuk őket rakni kamaracsoportokba, amire máskor nincs lehetőség, mert mindenki más időpontban jön. Itt most adott a lehetőség.

A délelőtti tanulást általában kerékpáros kirándulás követi,  vagy pedig strandolni mennek  a zenei tábor résztvevői.