MNB - 2
MNB

Hírek

Zenétől volt hangos a kőszegi belváros

2018. szeptember 04., 13:04

Az 1532-es török ostrom visszaverésének emléknapja az örömzenélésé a vasi kisvárosban. Kapualjakban, tereken, udvarokon éjszakába nyúlóan szólt a hétvégén a muzsika. A Hangzó Város Fesztiválon még a szombathelyi extrém zongorista játékát is folytatni lehetett.

Zenétől volt hangos a kőszegi belváros

1532. augusztus 31-én 11 órakor vonultak el a törökök Kőszeg alól. A hatalmas sereg hiába ostromolta közel egy hónapig a települést. A maroknyi védő győzelmét hirdeti azóta is itt a 11 órás harangszó. A harangozó városból mostanra hangzó város is lett.

Mizsei Zoltán – kutató, Collegium Sonorum, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
A Hangzó Város ötlete úgy jött, hogy mikor 3 évvel ezelőtt a Felsőbbfokú Intézet ösztöndíjasaként Kőszegre látogattam, elkezdtem hallgatni a városnak a hangjait, csendjeit, hiszen zenész vagyok, és ez az atmoszféra ragadott meg, hogy itt a kapuszínekben milyen gyönyörű csendek, vagy akusztikák vannak.

A harangszó után a 13 éves Vágfalvi Simon harangjátéka nyitotta a Hangzó Város Fesztivált a történelmi belvárosban.

Emellett alkalmi koncerttermekké alakultak a kapualjak, a terek, Horváth László Liszt-díjas klarinétművész pedig a városháza ablakában koncertezett.

Básthy Béla – alpolgármester, Kőszeg
Nem tudjuk, hogy pontosan hány zenészünk lesz, hiszen a felhívás is arról szólt, hogy akik tudták, hogy biztosan jönnek, és szeretnék is, hogy tudjanak róla az emberek, ők bejelentkezhettek, de még akár a nap folyamán spontán bárkinek eszébe juthat, hogy csatlakozzon. Valóban meg lehet ismerni a belvárost, hiszen a belváros különböző pontjain szólal meg a zene.

A Hangzó Város Fesztiválra egész Vas megyéből vártak zenészeket. A programsorozat idén nyári zeneakadémiával is kiegészült, egyházzenei, viola da gamba, furulya és ének mesterkurzusokat is tartottak, amelyek növendékei is részt vettek a közterületi örömzenélésben. Aki pedig a muzsika hallatán maga is részese akart lenni a városhangolásnak, az átvehette a stafétát a szombathelyi Kendik Péter extrém zongoristától a Hősök Kapuja alá elhelyezett pianínón.