Hírek

Zilahi diákok a Premontreiben

2019. február 07., 15:16

Második alkalommal vendégeskedtek zilahi diákok és tanáraik a Premontrei-gimnáziumban a Határtalanul program keretében. A két intézmény közötti szoros kapcsolat nemcsak a barátságok kialakulásának kedvez, hanem elmélyíti a fiatalok magyarságtudatát is.

Zilahi diákok a Premontreiben

A Zilahi Református Wesselényi Kollégium diákjai zsoltárénekekkel kedveskedtek vendéglátóiknak. Az erdélyi 40 fős csoport vasárnap érkezett Szombathelyre, ahol már megismerkedtek a város nevezetességeivel, valamint látogatást tettek az Őrségben és Kőszegen is.  

Para Erzsébet - vallástanár, Zilahi Református Wesselényi Kollégium
"Ezek nem csak tanulmányi kirándulások igazából, történelem órák, művészeti órák élőben és gyakorlatilag, hanem lehetőségek arra is, hogy diákjaink és tanár kollégáink megismerjék egymást, barátságok kötődjenek és ezek a barátságok már az első találkozás óta virágoznak és mélyülnek."

A Meszes-hegység lábánál fekvő erdélyi település református kollégiuma több mint 370 éves múltra tekint vissza. Itt tanult egykor a 100 éve elhunyt magyar költőfejedelem, Ady Endre is. Zilah kulturális kincseivel tavaly ismerkedhettek meg a premontreisek.

Bolfán Ákos - tanuló, Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium
"Ősz elején volt egy ilyen túra a Határtalanul programmal. Megismerhettünk más külföldön élő magyarokat is. Jó barátságok kötődtek, most is, akik itt vannak, megismertek többen is, az osztályban is jó barátságok kötődtek ezáltal a kis túra által, nagyon szép helyeket néztünk meg, sok élménnyel gazdagodtam úgy érzem."

A zilahi vendég diákok pénteken meglátogatják a premontreisek tanóráit, és további közösségi programokon vesznek részt.