Hírek

Zöld célok az LMP-nél

2010. február 04., 10:19
A megoldandó problémák körébe sorolja az LMP az osztrák-magyar viszonyt terhelő Rába szennyezést és a Szentgotthárd szomszédságában felépítendő szemétégető ügyét. Ezért ma közös sajtótájékoztatót tartottak az osztrák zöldek képviselőivel, hogy közösen próbáljanak megoldást találni ezekre a kérdésekre.

A környezet szennyezésnek nem állják útját a határok, a levegő és víz akadályok nélkül képes a káros anyagokat áttjuttatni másik országokba, ezért szükség van az európai zöldpártok együttműködésére - mondta Gergácz Ildikó, az LMP Vas Megyei Szervezetének koordinátora. Az LMP egyik legfontosabb feladatának a környezetvédelmet tartja.

Az osztrák zöldek már évek óta próbálnak nyomást gyakorolni Ausztria kormányára a Heiligenkreutz-i szemétégető ügyében, de törvényi és jogszabályi feltételek nincsenek az építkezés megakadályozására.

A legnagyobb problémának azt tartják, hogy nincs uniós rendelkezés a szemét kezeléséről, így ezt minden országnak saját magának kell megoldania. Az osztrák zöldek képviselői ott vannak a parlamentben és azt remélik, hogy az áprilisi választások után az LMP-nek is lesznek országgyűlési képviselői - mondta Gerhard Jordan, Bécs zöld önkormányzati képviselője.