Hírek

Zrínyi 2026 - Újraélesztik a magyar hadiipart, hangsúlyosabb lesz a honvédelmi nevelés

2019. november 19., 14:58

Új fegyvereket, járműveket szereznek be. Újraélesztik a magyar hadiipart, bővítik a katonaság létszámát, még nagyobb hangsúlyt kap a hazafias honvédelmi nevelés. A Zrínyi 2026 (ejtsd: húsz-huszonhat) honvédelmi és haderőfejlesztési programot ismertette a megyeháza dísztermében a honvédelmi miniszter.

Zrínyi 2026 - Újraélesztik a magyar hadiipart, hangsúlyosabb lesz a honvédelmi nevelés

„Kiemelt célunk az egyéni harcászati felszerelés korszerűsítése, a katonák megbecsültségének növelése, az illetmények emelése, a kiszámítható életpálya megteremtése, a biztos, valós erőt jelentő tartalék biztosítása”

Kisfilm foglalta össze a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program elemeit. A részleteket pedig a honvédelmi miniszter ismertette országos körútjának szombathelyi állomásán. Húsz éve még 125 ezer fős volt a magyar hadsereg, ez a szám a töredékére csökkent, ahogy a technikai felszereltség sem megfelelő. A NATO-tagságunk ugyan kollektív védelmet ígér, de előírja azt is, hogy minden nemzet köteles a saját biztonságának megfelelő haderőt fenntartani – mondta el Benkő Tibor.

Benkő Tibor – honvédelmi miniszter
„A minket körülvevő környezet, a nagyvilág rendkívül gyorsan változik, annak is elsősorban a biztonsági része, és hogy meg tudjunk felelni azoknak a kihívásoknak, amelyek most a XXI. században megjelentek, kihívások, kockázatok, fenyegetések, hogy azt tudjuk kezelni.”

A 10 éves programban növelik a létszámot, katonai életpálya modellt vezetnek be, és fejlesztik a technikai felszereltséget földön és levegőben egyaránt. A védelmi igazgatás például új hatáskört kap.

Harangozó Bertalan – kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal
„A védelmi bizottságban részt vevő szervezetek részben az időjárási helyzetekre, akár az árvízre, akár a téli időjárásra felkészülés jegyében felkészülési tervet nyújtanak be a védelmi bizottság elé. És hát a tudásunk, képességünk szerint igyekszik minden szervezet, akinek ebben dolga van, felkészülni a rendkívüli helyzetekre. Erre már volt példa az elmúlt években, akár Vas megyében is, de a megyén kívül is.”

2010-ben még csak 17 fő aktív tartalékos katonája volt az országnak, mára számuk megközelíti a kilencezret. A megyei állomány tagjai is részt vettek a honvédelmi miniszter tájékoztatóján, de a meghívottak között voltak például a Premontrei Gimnázium katonasulis diákjai, és mindazok, akik a lakosság biztonságáért dolgoznak.