Hírek

Zsidó udvar a karnevál alatt

2016. augusztus 26., 14:45

A 104 eszendős Spiegler Elemért is köszöntötték a karnevál Zsidó Udvarának nyitórendezvényén. A eseményen a részt vett a MAZSIHISZ elnöke és az országos főrabbi is.

Zsidó udvar a karnevál alatt

Köszönetet mondott a városi támogatásért Puskás Tivadar polgármesternek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Az önkormányzat ugyanis jelentős összeggel járult hozzá a sírhelyek bővítéséhez a zsidó temetőben, valamint a Zsidó Kultúra Házának felújításához is.

Heisler András - elnök, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének
“A szombathelyi zsidóság mindig is a szombathelyi polgárságnak, a városnak szerves részét képezte; rengeteg dolgot adott és kapott is ettől a várostól. Most, hogy újra bekapcsolódik a városi életbe a Szombathelyi Zsidó Hitközség, úgy gondolom, hogy az egy fontos üzenet mindenki számára.”

A Zrínyi utca 17. szám alatti épület ezekben a napokban a karnevál Zsidó Udvarának programhelyszíne.

Márkus Sándor -  elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
“Három ütemben, három éven keresztül részleteiben próbáljuk felújítani. Az első részt tavaly megtettük, amikor kialakítottuk az emeleten a Szemtől szembe kiállítást, az idén, hogy megrendezhessük a Zsidó Udvart, megújítottuk az északi részt, és jövőre tervezzük az utcafront felőli rész felújítását.

A Zsidó Kultúra Házának épülete egykor a közösség elemi iskolájaként működött. Rauscher Miksa építész tervei alapján építették az 1800-as évek végén. Ide járt annak idején Spiegler Elemér is.

Spiegler Elemér
“Itt minden osztályban  megvolt a 32-34 hallgató, ötven perces órák voltak, utána lejöttünk 15 percre levegőzni, ez egy hatalmas udvar volt.”

Elemér bácsi, aki családjából egyedüliként élte túl a holokauszt borzalmait, augusztus 24-én ünnepelte 104. születésnapját. Ebből az alkalomból a polgármester, illetve és a MASZIHISZ vezetője is köszöntötte, Frölich Róbert főrabbi pedig megáldotta.