Hírek

Zsúfolt hónapok állnak a szombathelyi civilek mögött

2014. október 30., 13:16

Egy pályázat keretében számítógépes oktatáson vettek részt, tanulmányi kirándulásra mentek, megismerkedtek a törvényszék munkájával és kiadványt készítettek Civil Kisokos címmel.

Zsúfolt hónapok állnak a szombathelyi civilek mögött

Az önkormányzat a Szombathelyi Civil Kerekasztallal és a Martinus Vallási és Kulturális Egyesülettel közösen közel húszmillió forintot nyert egy pályázaton. A program célja a városi civil szervezetek működésének, gazdálkodásának, valamint az önkormányzattal való kapcsolatának fejlesztése volt. A különböző képzések során az érdeklődők hallhattak a kötelező adminisztrációs és pénzügyi feladatokról, megismerhették a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos tudnivalókat, továbbá tanulhattak a projektszervezés alapfogalmairól és folyamatairól is. Olyan ismereteket szerezhettek, amelyeket a midnennapi életben, a munkájuk során használhatnak.

Kőszegfalviné Pajor Klára- elnök, Szombathelyi Civil Kerekasztal
„Milyen dokumentumokat kell beadni, hogyha valamilyen kérelmet vagy ügyet akarnak elintézni. Illetve volt egy számítógép-ismeerti képzésünk, ahol elsősorban azoknak a civil szervezeteknek akartunk segíteni, akik az idősebb generációhoz tartoznak és nem rendelkeznek számítástechnikai ismeretekkel.”

Szombathelyen közel 700 társadalmi szervezet működik. Tevékenységi körük széles, az egészségügytől a kultúrán át a környezet- és állatvédelemig terjed. A szervezetek képviselői is fontosnak tartják a hasonló programokat.

Hajdú Endre – elnök, Szombathelyi Szív a Szívért Egyesület
„Saját életünk, a pályázatírás, a bírósági igazolás kérése. Tehát sok minden dolog. Bele láttunk, megismerttünk és jó volt. És volt egy nagyon szép, érdekes dolog, egy kirándulással összekötött debreceni út volt”

Az önkormányzat és a szervezetek között Takátsné Tenki Mária önkormányzati képviselő közvetített, és több cég is segítette a munkát.

Takátsné Tenki Mária- önkormányzati képviselő
„Önkéntesség és szolgáltatások árának az engedményei útján együttműködést kötöttünk. Ez azt takarja, hogy az önkéntességben a dolgozóinknak a figyelmét felhívja a civil szervezetek egyes akcióira, programjaira”

A program részeként elkészült a Civil Kisokos, amely hasznos útmutatót nyújt a jogszabályok és a határidők tekintetében. Önkormányzati forrásból  Civil Netsarok is létesült. A szombathelyi civilek a jövőben is részt vennének hasonló pályázatokon. A tapasztalatok szerint további képzésekre is szükségük lenne.