Szombathelyi Televízió a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja
          Hírlevél:      
• név • email cím
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű
Médiaajánlat::

Referenciák

A Szombathelyi Televízió 1990. februárjától sugároz rendszeresen adásokat. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium 1993-ban engedélyezte Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának televízió-stúdió alapítását, amely 1997 óta közhasznú társaságként működik. A televízió háromszintes, több stúdióval, vágóhelyiséggel rendelkező mai székházát televíziós szakemberek tervezték, munkakörülményeit és felszereltségét tekintve az ország legkorszerűbb helyi televíziói közé tartozik. Sugárzási körzete közel 25 kilométeres. A televízió kezdeti, U–matic High Band–SP technikáját az önkormányzat segítségével 1994-ben fejlesztette tovább a kor színvonalának megfelelő Beta SP rendszerre. Ezzel egy időben a televízió munkatársai saját terveik alapján kiviteleztek egy közvetítő kocsit, később pedig mindez egy digitális rendszerrel egészült ki. 2008. októberétől már új számítógép alapú automatizált adáslebonyolító rendszert használunk, így az egyik legkorszerűbb helyi televízió lettünk az országban.
 
A Szombathelyi Televízió műsorideje és műsorainak tartalma folyamatosan bővült. A kezdeti kéthetente jelentkező egyórás konzervmagazinokat már az 1990-es önkormányzati választások idején kétnaponta sugárzott élő adások váltották fel. A stúdióengedélyben meghatározott módon a televízió 1993-tól napi 6 órás időtartamban sugárzott műsorokat, majd az ORTT-vel kötött szerződés alapján - a Hálózatos Televíziók Rt. tagjaként - napi 24 órás adásidővel jelentkezett. A televízió ma naponta (hétfőtől péntekig) 2 és fél órás, saját gyártású interaktív műsort kínál a nézőknek. Hétfőn sportműsorokkal, sportösszefoglalókkal, kedden kulturális-, szerdán közéleti-, gazdasági-, egészségügyi-, csütörtökön politikai-, pénteken programajánlós, szórakoztató, hétvégi magazinműsorral jelentkezünk. A hálózatos szerződés értelmében átvesszük a Hálózati Hírháló c. országos műsorszámot, illetve az esti főműsoridőben sugárzott játékfilmet. Az adásokat másnap kétszer megismételjük, a fennmaradó időszakban pedig osztott képernyős megújult, úgynevezett infotv-t láthatnak nézőink, ahol az aktuális híreket a közérdekű információkkal és hirdetési felülettel kapcsoljuk össze. A műsorok díszlet- és látványelemeit megújítva az országos csatornák elfogadott vizuális színvonalára emeltük adásainkat. 2004-ben teletext szolgáltatást indítottunk, és azzal egy időben elindult a Szombathelyi Televízió hírportálja is (www.sztv.hu). Honlapunkon a televízió bemutatása mellett a legfrissebb információkat, híreket, programajánlókat olvashatja a látogató. 2006 során az on-line adást is elindítottuk, így nemcsak bárhol az országban, de a világ minden táján nézhetők adásaink. Azok a nézők pedig, akik élő műsorunkba nem tudnak bekapcsolódni, archívumunkból visszakereshetik az őket érdeklő műsorokat, híreket, információkat.

A Szombathelyi Televízió 2004 őszén létrehozta a Nyugati Régió névre hallgató, három megye öt televízióját tömörítő együttműködését. Ennek az volt a célja, hogy Szombathely a televíziózásban régióközponttá váljon. Ez az együttműködéssel meg is valósult, hiszen Keszthely, Zalaegerszeg, Győr és Nagykanizsa televízióit tömörítve, velük közös adásokat készítve a megye határán túlról is hozunk híreket és információkat televíziónk nézőinek. Kétheti műsorcserével nézőink nem csak Szombathely és vonzáskörzetének eseményeit ismerhetik meg, de betekintést kapnak tágabb környezetük, a Nyugat-dunántúli régió három megyéjének mindennapjaiba, kulturális történéseibe és gazdasági eseményeibe is. De ugyanígy értéket jelent, hogy a másik négy település lakói is megismerhetik a Szombathelyen történt eseményeket, történéseket. Ezen együttműködés keretében közösen indítottuk el a Nyugat Régió című műsor, melyet rotációs rendszerben, felváltva szerkeszt az öt televízió.

Határon átnyúló együttműködéseink között 2004-től alapító tagjai vagyunk a Médiaklaszternek, egy horvát, két szlovén, két osztrák és a Szombathelyi Televízió közös projektjének. Ennek keretében több alkalommal készítettünk összeállításokat szombathelyi eseményekről, amelyeket a határ túloldalán is megnézhettek az ottani televíziónézők, illetve mi is tájékozódhattunk határmenti eseményekről. Hasonlóan jelentős nemzetközi kapcsolatot ápolunk a burgenlandi BKF televízióval, akikkel szintén több műsorcserén alapuló megállapodást kötöttünk.

A Szombathelyi Televízió jó munkakapcsolatban áll más helyi televíziókkal is, az országos csatornák közül a Magyar Televízióval és a Duna Televízióval működik együtt.

Filmjeink:

Testőrök /2000./
Pincemester (23 részes sorozat) /2002./
Hogy itt álltál valaha /2002./
Gábor Dénes, a jövő feltalálója /2003./
A hegy megvár /2003./
Tudósok nyomában /2004./
A víz kincs /2004./
Rába, a folyó ami összeköt /2005./
West Pannon Euregio (a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának támogatásával) /2005./
Képmesék Szombathelyről 1. kiadás /2006./
Vasi vizeken /2006./
Képmesék Szombathelyről 2. kiadás /2007./
Történelmi séták Szombathelyen (10 részes sorozat, az ORTT és a Kulturális Minisztérium támogatásával) /2007./
Falvak Vasban /2008./
Savaria Karnevál 2000-2007. /2008./
Vita Martini /2008./
Somlói tavasz /2008./
Béke honol a hegyen /2008./
Mentés az életük /2009./
Falvak és városkák Vasban /2010./

Díjnyertes filmjeink:

Nem is tudom hol a hazám, Helyi Televíziók Országos Seregszemléje, különdíj, 1996.
Testőrök, Moholy Filmfesztivál, különdíj, 2000.
A víz kincs, I. Környezeti és Természeti Fesztivál, megosztott első díj, 2004.
Képmesék Szombathelyről, Helyi Televíziók Országos Egyesülete Helyi Érték díj, második díj, 2006.
Vita Martini, Helyi Televíziók Országos Egyesülete Helyi Érték díj, első díj, 2009.
Mentés az életük, Média a mentőkért, első díj, 2009.

műsoraink - videóval
 
Híradó
Hejj, Szombathely
Szombathely ma
Aréna
Műhely
Hétvége
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Szolgálatban
Medicina
Telezöld
Akadémiai focimagazin
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
Szalagavató
Zöldhullám
SZAKma
Gazdasági Magazin
Bükfürdői Magazin
A Tudás Háza
SZOVA magazin
Baba-mama magazin