Medicina

Kedves Nézőink! 2020. szeptember 25-e előtti videóink technikai okok miatt jelenleg csak a YouTube csatornánkon érhetőek el. Dolgozunk a probléma megoldásán. Megértésüket köszönjük.

Medicina kórházmagazin - Rheumatológia

2004. szeptember 22., 15:59
A reumatológiai osztály 1988-ban jött létre Varga László professzor vezetésével. Kezdetben a 11-es Huszár úton volt a telephelye, 1991-től a Markusovszky kórházban végzik a szakemberek a kezeléseket.

 Jelenleg a megye egyetlen aktív ágyakkal rendelkező reumatológiai osztálya huszonöt aktív és három krónikus ággyal. Az osztályhoz két szakrendelés is tartozik, fő profilja a sokízületi betegségek kezelése, diagnosztizálása, gondozása.

Dr. Varga Eszter adjunktus, Markusovszky Kórház:- Egy nagyon gyakori betegségről, a reumás sokízületi gyulladásról beszélnék. Ez egy klasszikusan reumaként ismert betegség. A lakosság fél-egy százalékát érinti. Kétszer gyakrabban betegednek meg ebben nők, mint férfiak. Gyerekkor és a felnőttkor között bármikor jelentkezhet. Öt-tíz százalékban spontán gyógyul. Időben kell felismerni, és akkor elkerülhető a betegek megnyomorodása. Az orvostudomány mai állása szerint nem lehet tudni, mitől alakul ki a betegség. Az biztos, hogy genetikai háttere van. Feltételeznek továbbá a szakemberek bakteriológiai, esetleg vírusos ágenseket is, de hogy pontosan kiknél, mikor és milyen súlyosságal jelenik meg, azt előre nem tudják megmondani. Ha időben felismerjük - az első hónapokban - és elkezdjük kezelni, jó eredmények várhatók. Ez a betegség szimmetrikus elrendezésű, elsősorban a kezeket, a csuklót és a kézízületeket érinti, illetve sokszor a lábfejeken kezdődik. Reggel elhúzódó ízületi merevsége van a betegnek, ez egy órát is meghaladó lehet és ízületi duzzanattal jár.

Gyakran előfordul, hogy a betegnek láza vagy hőemelkedése van, fáradékony, esetleg nehezen tud mozogni.

Dr. Varga Eszter:- Arról szól ez a betegség, hogy az ízületi belhártya burjánzik, a porcot szinte megeszi a csontos felszínről, és utána súlyos deformitásokat hagy maga után. A betegség kezelése tehát komplex. Gyógyszeres rész: meghatározott szabály szerint, hogy mikor, milyen gyógyszert adunk, a beteg állapotát felmérve. Először gyulladáscsökkentőket szoktunk adni: ügyelve a gyomorvédelemre, valamint figyelembe vesszük az életkort is. Ezt követően a terápiában van megoszlás: van, aki szteroid tartalmú szereket ad, mi azt mondjuk, a szteroid szükséges - de csak rövid ideig - a gyulladás megszüntetésére, mert a szteroid nagyon erős gyulladácsökkentő, és rengeteg mellékhatása van. Fontos továbbá a fizioterápiás kezelés, a gyógytorna, enélkül nincs jó eredmény. A betegség teljesen nem gyógyítható. Vannak olyan terápiás próbálkozások, új szerek, amelyek az immunrendszerre közvetlenül hatnak, ezekkel hosszú panaszmentes állapot érhető el, de teljes gyógyulást nem lehet elérni velük. Ezért nagyon fontos a prevenció, amelynek lényege a rendszeres mozgás, de figyelni kell arra is, hogy az ízületeket ne terheljük túl.

Iszakné Kappel Adrienn gyógytornász: - A mozgásszervi betegeknél a gyógytorna célja a kialakuló mozgásbeszűkülések oldása, ezek megelőzése. Általában tehermentesítő helyzetben, fekve végezzük a gyakorlatokat. Otthon érdemes odafigyelni arra, hogy ne hajoljunk le mindenért, hanem kis terpeszben egyenes derékkal próbáljunk legugolni. Házimunka során pl: vasalásnál, mosogatásnál próbáljunk úgy elhelyezkedni, hogy kis sámlira vagy székre tegyük fel az egyik lábat. Ez kevésbé terheli a derekat. Ne álljunk egy helyben folyamatosan, próbáljuk áthelyezni időnként a testsúlyt.

A változó korban lévő nők egyharmada veszélyeztetett. Évente tizenhatezer beteg szenved csípőtáji törést, a betegek húsz százaléka meghal a kezelések során, ugyanennyi pedig tartós gondozásra szorul. Egyre fontosabb a megelőzés és a kezelés. Az osztályon hat szakképzett ápoló dolgozik tizenkét órás munkabeosztással. A betegek nagy része önellátó, ezért nem a hagyományos ápolásra szorítkoznak, inkább a pszichés vezetésre. A csontritkulásos megbetegedés megelőzésének egyik lehetősége a csontsűrűségmérés. Az SZTK-ban 1995-óta végeznek úgynevezett alkalmérést. A műszer kimutatja a pár perces, fájdalommentes vizsgálat során, hogy fennáll-e a csontritkulás ténye, ha igen, akkor milyen mértékben. A gyógyszeres kezelés alatt állóknál pedig azt mutatja ki, hogy milyen hatékonyságú a kezelés.