Regionális hírek

Kedves Nézőink! 2020. szeptember 25-e előtti videóink technikai okok miatt jelenleg csak a YouTube csatornánkon érhetőek el. Dolgozunk a probléma megoldásán. Megértésüket köszönjük.

Nagykanizsa: Mediterrán betegségek támadnak

2008. június 06., 10:41
A melegedő éghajlat miatt korábban csak déli, mediterrán területen honos növények, állatok is egyre nagyobb számban jelennek meg a Kárpát-medencében. A vadgesztenyefákat támadó aknázó moly már évek óta gondot jelent.
Nagykanizsa: Mediterrán betegségek támadnak

Idén az Olaj telepen lévő platánokat gombafertőzés támadta meg. Az új, még halványzöld levelek leszáradtak, lehullottak.Lancsák Lajos városi főkertész szerint a gombabetegség az újonnan növő levelek tövét támadta meg, amelyek ettől elszáradtak és szinte őszi lombhullás volt az eredménye. A fák a betegséget már kiheverték. Bár a fertőzésnek vége, a fák túlélték az élősködőt, de nyár közepén már a platánoknál is várható az aknázó moly megjelenése.

A város idei költségvetése sem a vadgesztenyék, sem a platánok esetében nem biztosít pénzt a megelőző permetezésre. Lancsák Lajos véleménye szerint egy-  maximum két évig a fák kibírják kezelés nélkül. Igaz, közel sem nyújtanak megfelelő esztétikai élményt a nyáron lombjukat hullató platánok és vadgesztenyék. Ha hosszabb távon elmarad a permetezés, akkor viszont a növények nem bírják és elszáradnak.

A főkertész véleménye szerint jövőre semmi esetre sem szabadna elmaradni a védekezésnek. Nincs tehát még utolsó pillanat, de a szakemberek szerint szinte biztos, hogy hamarosan újabb betegségfajták jelenhetnek meg a globális felmelegedés miatt. 

Kanizsa TV