Szombathelyi Televízió a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja
          Hírlevél:      
• név • email cím
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Nagykanizsa: Mediterrán betegségek támadnak

A melegedő éghajlat miatt korábban csak déli, mediterrán területen honos növények, állatok is egyre nagyobb számban jelennek meg a Kárpát-medencében. A vadgesztenyefákat támadó aknázó moly már évek óta gondot jelent.

Idén az Olaj telepen lévő platánokat gombafertőzés támadta meg. Az új, még halványzöld levelek leszáradtak, lehullottak.Lancsák Lajos városi főkertész szerint a gombabetegség az újonnan növő levelek tövét támadta meg, amelyek ettől elszáradtak és szinte őszi lombhullás volt az eredménye. A fák a betegséget már kiheverték. Bár a fertőzésnek vége, a fák túlélték az élősködőt, de nyár közepén már a platánoknál is várható az aknázó moly megjelenése.

A város idei költségvetése sem a vadgesztenyék, sem a platánok esetében nem biztosít pénzt a megelőző permetezésre. Lancsák Lajos véleménye szerint egy-  maximum két évig a fák kibírják kezelés nélkül. Igaz, közel sem nyújtanak megfelelő esztétikai élményt a nyáron lombjukat hullató platánok és vadgesztenyék. Ha hosszabb távon elmarad a permetezés, akkor viszont a növények nem bírják és elszáradnak.

A főkertész véleménye szerint jövőre semmi esetre sem szabadna elmaradni a védekezésnek. Nincs tehát még utolsó pillanat, de a szakemberek szerint szinte biztos, hogy hamarosan újabb betegségfajták jelenhetnek meg a globális felmelegedés miatt. 

Kanizsa TV
műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében