Hírek

Emlékülés Zsámbéky Pál tiszteletére

2018. október 11., 19:31

Idén lenne 90 éves Zsámbéky Pál belgyógyász főorvos, a Markusovszky-kórház egykori osztályvezetője és igazgatóhelyettese. Tiszteletére emlékülést és előadássorozatot szerveztek az emésztőszervi betegségekről, valamint az endoszkópos technikáról, amely a háziorvosok továbbképzését is szolgálta.

Emlékülés Zsámbéky Pál tiszteletére

Zsámbéky Pál 1952-ben kezdett belgyógyászként dolgozni a szombathelyi kórházban. Elsők között ismerte fel, hogy a tudomány fejlődése olyan mértékű, hogy az orvosoknak részterületekre kell szakosodniuk, ezért létrehozta a kardiológiai és a gasztroenterológiai részleget. Emberi és szakmai szempontból is nagy hatással volt környezetére, egykori kollégái a mai napig jó szívvel emlékeznek rá.

Puskás Tivadar - polgármester
"Zsámbéky Pál mindannyiunk számára egy ikon volt és maradt."

Az előadássorozat célja a háziorvosok ismereteinek bővítése, valamint a gasztroenterológiai osztály tudományos tevékenységének bemutatása volt.

"Most ebben az előadássorozatunkban elsősorban az emésztőszervi betegségekkel fogunk foglalkozni."

A nyitóelődás egyebek mellett a májzsugor diagnosztikájával és kezelési lehetőségeivel foglalkozott, ebben a betegségben évente 8000-en halnak meg Magyarországon.

Ihász Miklós - szakorvos, gasztroenterológiai osztály
"Endoszkópiához úgy kapcsolódik, hogy visszér-varix vérzéseket látunk el, amikor bejönnek vérhányással vagy sötét székürítéssel, ezeket látjuk el szkleroterápiával vagy egy speciális szondát helyezünk le."

A Szombathelyi Televíziónak köszönhetően a résztvevők most először élőképes közvetítést láthattak a szomszédos épületben lévő endoszkópos laborban zajló vizsgálatokról. A videoendoszkópia lehetővé teszi, hogy egy kis kamerával feltérképezzék a tápcsatornát.

Patai Árpád - osztályvezető főorvos, gasztroenterológiai osztály
"Mód van arra, hogy a bélben lévő elváltozásokat közvetlenül megtekintsük, képesek vagyunk szövettani mintát venni, illetve a hasnyálmirigy, a máj vizsgálatára kiváló lehetőséget nyújt az endoszkópiához kapcsolódó ultrahang vizsgálat. Például a hasnyálmirigyből közvetlen közelről szövetmintákat tudunk venni."

Ezzel a technikával el lehet távolítani például vastagbél-polipot és epekövet is, így nincs szükség műtétre. Ahogy az endoszkópia fejlődik, úgy a beavatkozások egyre kisebb megterhelést jelentenek a beteg számára. Szombathelyen a legmodernebb műszerek állnak rendelkezésre.