Hírek

Megkezdődött a szüret Vas megyében

2015. szeptember 09., 17:20

Kiugróan jó évjárat lehet az idei. A korai szőlőfajták már most 20 fokos cukortartalmat mutatnak, a később érő fajták - a napsütés függvényében - akár 24-25 fokosak is lehetnek.

Megkezdődött a szüret Vas megyében

Az időjárás nem kedvezett idén a kártevőknek és a gombabetegségeknek sem, a forróság pedig csökkentette a savtartalmat, így kiemelkedő szőlőtermés és kiváló minőség mutatkozik a Vashegyen. Árva Pál 60 hektáron termeszt szőlőt a környéken.

Árva Pál borász, Major-Árva Borház
Ez az év – úgy tűnik, hogy – a rekordok éve lesz, rendkívül szép a szőlő, ahogy idáig mutatja. Nagyon szépen színeződött, jók a cukrok, akár már lehetne is kezdeni a szüretet, de még egy kicsit várunk, hogy még több cukor rakódjon be. Valószínű, nagyon jó évjárat lesz.

A hagyományos kékfrankos is kiváló termést mutat, ez a német dornfelder viszont igazi bőtermő. Egy-egy tőkén vödörnyi nagy szemű, hatalmas fürtök lógnak.

"Ez kb. 18-18,5 cukorfokos, várunk még vele. A 20-at elérjük, akkor már meg leszünk elégedve vele."

A csemege szőlőt már javában szüretelik, és megkezdték már a borszőlők szedését is. A borászok között presztizskérdés, hogy ki készíti el az év első borát. A Dornfelder és a Kékfrankos házasításából született Acolon szőlő egyelőre csak ebben a vasi szőlészetben terem, Mivel korai fajta, így itt készülhet el 2015. első rozéja. Felsőcsatáron és Vaskeresztesen két évvel ezelőtt pusztított jégverés, idén viszont kárpótolja a gazdákat a természet. A szüret az időjárástól függően várhatóan november végéig tart majd.