Hírek

Móricz Zsigmond Rokonok című regénye a Weöres Sándor Színház színpadán

2012. március 12., 16:43

Az 1932-ben, a gazdasági világválság idején születtett regény sajátos ábrázolását adja a kor társadalmi-gazdasági viszonyainak. Ezt viszi most színpadra a Weöres Sándor Színház, Jordán Tamás rendezésében. Az előadást a nagyközönségnek szerdán mutatják be.

Móricz Zsigmond Rokonok című regénye a Weöres Sándor Színház színpadán

Kopjáss Istvánt váratlanul az alföldi nagyváros főügyészévé választják. Az addig névtelen hivatalnok hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Társaságát keresik főtisztviselők, a főméltóságok és előkerülnek a rég nem látott rokonok.

"Mindenki az ismeretségből akar hasznot húzni: ki pénzt kér, ki kapcsolati tőkét kovácsolna. És a főügyész szinte észrevétlenül lesz része a tisztességtelen játszmáknak."

"A Weöres Sándor Színház előadásának minden szava eredeti,  Móricz Zsigmond tollából való."

Jordán Tamás - rendező
"Azt kell mondjam, sajnos, hogy mióta Móricz megírta, abból a szempontból  világ szinte semmit sem változott. Ahogyan a figurákat bemutatja, ahogy a közéletről, a visszaélésekről beszél, az sokáig jellemző lesz."

Csak egy valaki látja, hogy az addig becsületes, családszerető férfi a vesztébe rohan: a feleség, Lina, aki folyton óvatosságra inti férjét.

Nagy Cili - színművész
"Nem lehet egyik napról a másikra megváltozni, nem lehet egyik napról a másikra új életet kezdeni. Ez nem működik így, mert akkor az ember besározódik."

Pazarlás, korrupció, panama és  elhallgatás - Zsarátnok város dzsentrivilágának jellemzői,  amik végül Kopjáss tragédiájához vezetnek. A pergő ritmusú előadást Jordán Tamás rendezte. A filmszerű jelenetsorozat megvalósításához a forgószínpadot használták. A Rokonok premierje március 14-én lesz.