MNB - 2
MNB

Hírek

Küzdelem a falfirká(ló)k ellen

2011. július 21., 16:32
Nem ér véget a falfirkálók elleni küzdelem a városban. Egyre több helyen jelennek meg a falakat elcsúfító graffitik a házak, középületek homlokzatán. Az önkormányzat idén eddig egymillió forintot költött a graffitik elleni védekezésre, de erre a célra több forrás egyelőre nem áll rendelkezésére a városnak. Az épületek tisztítását már nemcsak az önkormányzat, hanem gyakran társasházak is igénylik.
Küzdelem a falfirká(ló)k ellen
Főként a belvárosban, de a lakótelepeken is egyre több helyen találkozhatunk hasonló látvánnyal. A falfirkálók egyetlen falfelületet sem kímélnek. Különösen vonzóak számukra a frissen felújított épületek. A belsikátor falait is rendszeresen összefirkálják, a házkezelő kérésére a napokban tisztították meg ezt a homlokzatot.
 "Az eltávolítása 4 napot vett igénybe."
Az, hogy milyen hosszú ideig tart helyreállítani egy-egy felületet az attól is függ, hogy milyen régóta csúfítja a graffiti. Minél régebbi a falfirka, annál nehezebb letisztítani. A munkához többféle anyagot használnak.

Móricz Attila - ügyvezető, Majesty Bt.

"Bekenjük magát a felületet, hogy oldódjon a filc, vagy festékanyag, utána pedig egy halványító anyagot kenünk rá, hogy minél jobban a pólusokból ki tudjuk szedni a festék, és tinta, és filc anyagot."

A nagyobb, érdes felületek esetében magasnyomású mosóval is át kell tisztítani a falat. A graffitieltávolítás nem olcsó, négyzetméterenként 10 ezer forintba kerül. Ráadásul adott esetben újra is kell festeni a homlokzatot. Ha tettenérik az elkövetőt, akár egy éves börtönbüntetést is kaphat a rongálásért. Ez azonban nem riasztja el a falfirkálókat, a tapasztalat azt mutatja, ahol letisztítják a rajzokat pár nap elteltével újabbak kerülnek a helyükre.