Hírek

100 millió fointból korszerűsítették a vasvári szennyvíztisztítót

2013. november 11., 16:14

A létesítmény mintegy 6 ezer lakos szennyvizének fogadására képes. A fejlesztés a város uniós támogatással megvalósuló, 1,3 milliárdos szennyvízberuházásának része.

100 millió fointból korszerűsítették a vasvári szennyvíztisztítót

A csatornahálózat bővítése miatt volt szükség Vasváron a szennyvíztisztító korszerűsítésére. Az elmúlt két évben összesen 26 kilométer vezetéket fektettek le, így újabb közel 1100 háztartás csatlakozhat a szennyvízelvezető rendszerhez. A várostól 300 méterre lévő szennyvíztisztító telep kapacitását növelni kellett.

Tóth Balázs alpolgármester
Ez nem arra volt méretezve, hogy a teljes város szennyvizét tudja fogadni, nem akarok nagyon szakszavakat használni, inkább úgy fogalmazok, hogy durván 30 százalékkal kellett bővíteni a telep kapacitását, és ezt sikerült úgy megoldani, hogy a technológia fejlesztése révén, nem kellett újabb nagy beton medencéket építeni, hanem a szellőztető felületet sikerült megnövelni, és ezáltal a befogadható szennyvíz mennyiségét is növelni.

A városlakók folyamatosan kötnek rá a csatornahálózatra. A tisztítótelep naponta 615 köbméter szennyvizet képes fogadni, amely először mechanikai, majd biológiai tisztításon esik át. A levegőztető medencében oxigént adnak hozzá.

Gál Tibor telepvezető
Ez a levegőztető medence, ebbe építettek be biotextil függönyöket, s ezeken a függönyökön a bolyhokon megül az iszap, és ezzel meg lett növelve a lebontó felülete a medencének, ezáltal sokkal nagyobb felületen, sokkal nagyobb hatásfokon tudja lebontani a keletkezett szennyvizet a szennyvíztelep. Ezzel megnőtt a hatásfoka és a lebontó képessége is a telepnek.

A leülepedett iszapot a mezőgazdaság használja fel, a megtisztított víz pedig a Csörnöc-patakba folyik.

A vasvári szennyvízberuházás 1,3 milliárd forintba került, ebből 100 milliót költöttek a tisztító korszerűsítésére. A költségek 85 százalékát az Európai Unió és magyar állam vállalta, a többit az önkormányzat és az ingatlantulajdonosok biztosították. A fejlesztésnek köszönhetően egy éven belül minden érintett ingatlan csatlakozhat a rendszerhez, így a szennyvíz nem szivárog a talajba, és a talajvízbe sem kerülhetnek káros anyagok.