Hírek

Víztározót építenének Dozmaton

2009. szeptember 23., 15:22
A Gyöngyösön és a Perinten érkező árvizet állíthatja meg a Lukácsházán most épülő tározó. Szombathely mégsincs teljes biztonságban, az Aranypatakon ugyanis ettől még elérheti a várost egy jelentősebb árhullám. A vízügyi szakemberek szerint erre a problémára egy dozmati víztározó jelenthetne megoldást. Az Aranypatakon 1965-ben volt árvíz, legutóbb pedig 10 éve mértek itt magas vízállást.

Vízhozam-mérést végeznek a szakemberek az Aranypatakon. Most alacsony a vízállás, de egy jelentős árhullám elöntheti a part mentén fekvő, jobbára beépített területeket a városban.

Gaál Róbert - igazgatóhelyettes, vízügyi igazgatóság
"Egy külön árhullám meg tud érkezni Szombathelyre, és főleg az oladi részen tud jelentős elöntéseket és károkat okozni, és ezt a lukácsházi tározó nem orvosolja."

Már elkészült a műszaki terve a Dozmat melletti völgyben megépíthető víztározónak. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pályázati lehetőségre vár. A beruházás nagyjából 1 milliárd forintba kerülne. A terv szerint ebből a tározóból csapadékmentes hónapokban a Csónakázó-tó egyenletes vízutánpótlását is bizosíthatják.