Hírek

14 év után búcsúzik Szombathelytől Csány Péter

2023. július 31., 03:13

Augusztus közepétől az óbudai Szent Alajos Rendház vezetőjeként folytatja szolgálatát. Azt mondja, tartalmas és szép életszakasza volt az itt töltött idő, közel került az emberekhez. Ugyanakkor fejlődni szeretne, ezért nem fél a rá váró kihívásoktól.

14 év után búcsúzik Szombathelytől Csány Péter

Csány Péter Budapesten nőtt fel, nyolcgyermekes családban. Érettségi után asztalosnak készült, 21 éves korában fogalmazódott meg benne, hogy pap szeretne lenni. Amikor kezébe került egy könyv Don Boscóról, érezte, hogy a szaléziak között a helye. 1991-ben lépett be a rendbe, hat különböző plébánián szolgált, majd 2009-ben Szombathelyre került. Mint mondja, hitelesen akar prédikálni istenről, de fontosnak tartja a közvetlen kapcsolatokat templomon kívül, a nem hívő emberekkel is, épp ezért nem mindig szeret papnak öltözni, mert így nyitottabban fordulnak felé. Sokan tudják róla, hogy vele egy sör vagy a focipálya mellett is jókat lehet beszélgetni.

"Feltették a butuska, vagy épp okos kérdéseiket, amin merengtek, és ami nem volt idő kibeszélni. Ez nem biztos, hogy Óbudán lesz nekem, és fogom hiányolni."

A 14 itt eltöltött év alatt maga is sokat változott, embercentrikusabb lett. 120 alkalommal esketett, 3-400 keresztelőn és temetésen van túl. Mint mondja, ezek mind felemelő és hitébresztő találkozási alkalmak voltak, ő is gazdagodott általuk.

P. CSÁNY PÉTER - SZALÉZI PLÉBÁNOS
"Sokkal bölcsebb, nyitottabb lettem emberek találkozásával, rengeteg emberekkel találkoztam, és csak remélni merem, hogy nyomot hagytam a szívükben a gondolkodnivaló hitről, istenről, ami csak közvetítést igényel, a többi belül zajlik az emberben."

Nyaranta a szalézi táborokban több száz gyerek fordul meg, nem hívő családokból is jönnek, az idei már a 31. alkalom volt. Az atya ezt a közvetlenséget szeretné megtartani és továbbfejleszteni új szolgálati helyén, az óbudai Szent Alajos Rendházban, amit igazgatóként vezet majd - újra, hiszen korábban már betöltötte ezt a tisztséget.

P. Csány Péter - szalézi plébános
"Ez az Óbuda nem ugyanaz, csak az épületeiben. Az emberek remélem, hasonló módon változnak, mint itt Szombathelyen. Én viszont változtam, embercentrikusan. Remélem, hogy istenre még nyitottabban vagyok közvetítő, így nem félek az új kihívástól."

Péter atya augusztus 13-án vagy 20-án tartja utolsó miséjét Szombathelyen, mielőtt Óbudára megy, de azt ígérte, nem szakad el teljesen a várostól. Ketten váltják őt: a rendház igazgatója az indiai Puthukulathil Sabu József atya, a plébános Hartai Gábor lesz.