Hírek

162 millió forint szabadon felhasználható összeg maradt Szombathely számára

2023. január 30., 12:43

Már egyeztetettek az irányító hatósággal, hogy a Ferenczy utca továbbépítését célzó projekt műszaki tartalmát bővítenék ki ezzel az új elemmel. Ha sikerül a támogatói okiratot módosítani, és eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, minden remény megvan arra, hogy év végére megújuljon a KISZ-lakótelep egyik legforgalmasabb utcája.

162 millió forint szabadon felhasználható összeg maradt Szombathely számára

Komoly autóforgalmat bonyolít a Károly Róbert utca, és sűrűn járnak erre a helyi járatos buszok is.

A burkolat több helyen egyenetlen és repedezett, néhol meg is süllyedt. A januári közgyűlésen arról döntöttek a képviselők, hogy a TOP keretből megmaradt 162 millió forintot a Károly Róbert utca felújítására kívánják fordítani. A körzet képviselője azt mondja, szerencsére kész tervek voltak a fiókban, csak elő kellett venni őket.

Németh Ákos - önkormányzati képviselő
"Nagyon ráfér már a burkolatcsere. A közgyűlés döntésével egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni. Ha a közbeszerzés lezajlik, és az irányító hatóság rábólint, még az idei évben ez meg tud történni. Én nagyon szeretném megköszönni mindenkinek, aki a projekt előkészítésében részt vett."

Az önkormányzat igyekszik a rendelkezésre álló TOP keretet maximálisan kihasználni, forráslehívás szempontjából a hasonló nagyságú városok között Szombathely az élmezőnyben van. Mivel a 2014-2020-as ciklusból már nem érhető el pályázat, a forrásvesztés elkerülése érdekében a Savaria Városfejlesztési Kft. egyeztetéseket folytatott a TOP irányító hatósággal, hogy a maradványpénzt egy folyamatban lévő projektben használhassák fel, új elem beemelésével. A Károly Róbert utca burkolatfelújítása "A Ferenczy utca hiányzó szakaszának kiépítése Szombathelyen" című projekt részeként valósulhat meg.

Németh Ákos - önkormányzati képviselő
"A teljes Károly Róbert utca burkolatcseréjéről van szó. A repedezett, töredezett burkolat egy az egyben ki lesz cserélve, és reményeink szerint tükörsima felületen tudnak majd a közlekedők járni a jövőben."

A Ferenczy utca készültségi foka jelenleg 90 százalékos, napokon belül elkezdődhet a műszaki átadás-átvétel. Ebbe a projektbe vonhatják be a Károly Róbert utcát. El kell indítani a feltételes közbeszerzést, és módosítani kell a támogatói okiratot. A felújítási programot december 31-ig kell megvalósítani.