Hírek

1,8 milliárd forintos beruházás Gencsapátiban

2022. május 09., 20:13

Az elmúlt egy évben több sikeres pályázatnak köszönhetően 1,8 milliárd forintos beruházást hajtott végre Gencsapátiban a Savaria Ipartechnika Kft. A 49 főt foglalkoztató vállalkozás az autó-, a vasút- és az elektronikai ipar beszállítója, de már orvostechnikai alkatrészeket is előállítanak. Sajtótájékoztatón ismertették legutóbbi fejlesztéseiket, amelyek között fontos szerep jutott a környezettudatosságnak is.

 

1,8 milliárd forintos beruházás Gencsapátiban

Korszerű, a legújabb technológiát képviselő gépek, egyik sem régebbi öt évnél. 2008-tól folyamatosan fejleszt a Gencsapátiban működő vállalkozás. Termelésük 90 %-át az egyedi gyártás adja. A 2021-ben elkészült 13 ezer-féle alkatrészből 10 ezret helyben terveztek. A jármű-, egészség- és elektronikai ipar igényeinek kielégítése érdekében a vállalat 2022-re felépítette az új, 1200 m2-es EDM-üzemét, amelyben a rendkívül pontos szikramegmunkálás történhet.

Aszódi János – ügyvezető igazgató, Savaria Ipartechnika Kft.
„A szikraforgácsoló gépek hasonlóan a huzalforgácsoló gépekhez nem túl elterjedtek. Bonyolult belső geometriával rendelkező fazonokat, CNC-marással nehezen kialakítható részeket lehet velük megmunkálni.”

A vállalkozás 1 fővel indult, ma 49 dolgozójuk van. Az elmúlt egy évben négy sikeres pályázatuknak köszönhetően 1,8 milliárd forint értékben fejlesztettek. A gépparkot megmunkáló központokkal, többek között eszterga-, huzalos és tömbös szikraforgácsoló berendezésekkel bővítették. Az új koordináta mérőgép munkába állításával megduplázták a mérési kapacitásokat. Működésükhöz megújuló energiát használnak.

Aszódi János – ügyvezető igazgató, Savaria Ipartechnika Kft.
„A beruházás keretében egy 60 KW-os napelemrendszer is elhelyezésre került az üzem tetején. Gyakorlatilag az üzem elektromos igényét is fedezni tudja. Kiszámoltam, éves szinten 30 tonna Co2-mentességet érünk el ezzel a napelemrendszerrel.”

A kft. legutóbbi fejlesztéseivel 18 új munkahelyet teremtett, ezek közel 70 %-át már be is töltötték. A szakemberhiány enyhítése érdekében bekapcsolódtak a képzésbe is. A most bemutatott beruházás részeként 12 fős oktatótermet, valamint a dolgozói életminőség javítása érdekében szociális blokkot, étkezőt is kialakítottak.