Hírek

2 millió forinttal támogatja a Savaria TISZK a tagiskolák tervezett eszközbeszerzését

2012. június 28., 20:02

Erről döntöttek a csütörtökre szervezett döntöttek. A következő tanévben jelentősen átalakul a szakképzés. A duális rendszerben nagyobb szerepet kap a gyakorlati oktatás. Ezzel a változással várhatóan jobban közelít majd a képzés a munkaerőpiac igényeihez.

2 millió forinttal támogatja a Savaria TISZK a tagiskolák tervezett eszközbeszerzését

Mintegy 800 diák tett sikeres érettségit, illetve szakmai vizsgát a Savaria TISZK kilenc tagintézményében az elmúlt tanévben. A szakképzés átalakulása azonban új kihívásokat jelent az abban résztvevők számára. Jelentős változás lesz, hogy a képzési idő három évre szűkül: a közismereti tárgyak óraszáma csökken és nagyobb hangsúlyt kap majd a gyakorlati oktatás.

Balogh Gabriella - igazgató, Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola
"Az átalakításra azért volt szükség, mert több volt az elméleti képzés a szakiskolai képzésben, mint elvárható lett volna. Mosta a képzési struktúra úgy is átalakul, hogy a gyakorlati képzés aránya megnő."

A duális képzési szerkezet jobban igazodik a cégek elvárásaihoz, mert már az iskolai oktatás keretében több szakmai tapasztalatot szerezhetnek a tanulók, a majdani munkavállalók - mondják a szakemberek.

Brumbauer József - Tanácsadó Testület, Savaria TISZK
"Azt szeretnénk elérni, hogy valóban rögtön munkába állhasson a fiatal, érezze, hogy mi ott a feladata, azonnal meg tudjon felelni a kihívásoknak, és ne a cégeknek kelljen egy korábbi rendszerhez képest újra átképezni őket, és sok időt veszíteni azzal, hogy valóban motivált legyen a munkahelyen abban a munkában."

A Savaria TISZK Tanácsadó Testülete többek között szakmai tanácsokkal és az eszközbeszerzések ellenőrzésével segíti az iskolákat, hogy azok mindinkább megfelelhesseneknek a munkaerő-piaci elvárásoknak.

Bálint András - ügyvezető igazgató, Savaria TISZK
" A Savaria TISZK a saját keretéből 2 millió forintot csoportosít át az iskoláknak az eszközbeszerzésre. Erre azért van szükség, mert a hiányszakmának számító képzésekre egyre több fiatal iratkozik be."

A következő tanévben a Savaria TISZK a szombathelyi általános iskolai pedagógusoknak Ausztriában  mutatja be a pályaorientáció ottani működését. A középiskolai oktatóknak pedig szlovákiai, csehországi és ausztriai tanulmányutat szerveznek a duális szakképzés rendszerének megismerésére.