Hírek

20. alkalommal tartottak Márton-napi nagyvásárt hétvégén a Vasi Skanzenben

2015. november 09., 17:06

Száznál is több standon lehetett válogatni a kézműves portékák közül. A vásár közönségét színpadi programok szórakoztatták, a lacikonyhák libaételeket kínáltak.

20. alkalommal tartottak Márton-napi nagyvásárt hétvégén a Vasi Skanzenben

Díszek szalmából, bőrből, játékok fából, szép szőttesek, termelői méz, házi szappan és sajt - többségében kézműves termékeket kínáltak az idei Márton-napi vásáron is. A szervezők tudatosan ügyelnek rá, hogy a látogató minőségi portékákkal találkozzon.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"A kézművességről és a népi iparművészetről szól, de vannak olyanok is, akik más termékekkel jönnek. Ha azt látjuk, hogy gasztronómiai jellegű, az is a Márton-naphoz kötődik.

"Szent László-szobor, még nincs kész egyébként."

Fődi Tibor fafaragó szobrokat és dísztárgyakat hozott a vásárra.

Fődi Tibor - fafaragó
"Leginkább tölgyfával dolgozom és hársfával. Tölgyfát azért mert kültérben maradandóbb, másrészt mert a magyarok fájának is mondják, és elég sok magyar, ősi témakört dolgozok fel."

Több mint száz vásározó kínálta termékeit, az ország minden tájáról és a határon túlról is jöttek. A vásári forgatagot színpadi programok egészítették ki, bábszínházi előadás, hagyományőrző bemutatók, népdal, népzene is szerepelt a repertoárban.

A lacikonyhák teljes gőzzel üzemeltek: ludaskását és töltött libanyakat is lehetett kóstolni, de a legnépszerűbb fogás a sült libacomb volt, amit párolt káposztával és fűszeres burgonyával kínáltak.

Kiss Tamás - szakács
"Rozmaringgal, fokhagymával, majorannás borssal beszórjuk, és úgy kezdjük sütni, hogy a bőr felőli részével. Alufóliával letakarjuk, és mi kemencében sütjük."

Évek óta nem volt olyan szép, enyhe őszi idő a Márton-napi vásár hétvégéjén, mint most. Ennek is köszönhető, hogy két nap alatt több mint tízezren látogattak ki a skanzenbe.