
A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal, és a Nemzeti Művelődési Intézet által megrendezett szakmai fórumon ott voltak a kistermelők, s azok is, akik egyelőre még csak tervezik a helyi termékek előállítását. Egyre keresettebbek a minőségi, helyben készült áruk.
Rácz Károly alelnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Szervezet
„Falun állítjuk inkább elő a terméket és hát a városokba kell eljuttatni a nagyobb számú vevőközönséghez. Ez látszik például a termelői piacnak a helyzetén is. Szombathelyen egy jól működő termelői piac, mert van felvevő piac, vannak, akik tudnak itt vásárolni.”
Nagyon fontos, hogy a termelői piacokon csak jó minőségi élelmiszerek kerüljenek forgalomba, ugyanis a nem megfelelően előállított termék a bizalom csökkenését eredményezheti.
Búzás Attila sajtkészítő, Őrségi Ínyesmester Kft.
„Rengeteg a lehetőség a sajtban, a kecskesajtban, de azt kell tudomásul venni, hogy minőséget szabad csak piacra vinni, tisztességesen csomagolva.”
A helyi termékeket előállítók száma egyre növekszik, ám ha csökkenne az adminisztráció, még többen vállalkoznának rá.
Albert Csaba bortermelő, Albert Családi Pince
„ Nagyon jó dolog a helyi termék előállítás, de nagyon nehéz is, főleg adminisztratív dolgok miatt ezekkel foglalkozni. A Csömötei-szőlőhegyen a két-háromszáz szőlősgazda közül egyedül vagyunk regisztráltak, mi voltunk, akik vállaltuk az ezzel kapcsolatos adminisztrációt.”
Egy vasi termék nemrégiben országos sikert ért el: helyi termék kategóriában OMÉK díjat nyert a Birkás Vilmoskörte pálinka.
Birkás István ügyvezető, Birkás Pálinka Kft.
„ A pálinka mint helyi termék nem csak a mi vállalkozásunk terén, hanem mind általában az emberek életében is nagyon népszerű.”
A szakmai fórum kerekasztal beszélgetéssel zárult, amelyen vasi termelők és a helyi termékek előállításának fejlesztésében érintett szakemberek vettek részt.





























