Hírek

2022-ben a nagylevelű hárs az év fája

2022. január 24., 15:11

Az Országos Erdészeti Egyesület által 2013 óta megrendezett szavazást idén 1419 szavazattal ez a fafaj nyerte. Több száz évig is élhet a terebélyes, nagylevelű hárs. Közterekre előszeretettel telepítik, virágának jellegzetes az illata.

 

2022-ben a nagylevelű hárs az év fája

Itt látható az év fája, a nagylevelű hárs, azaz Tilia platyphyllos teljes pompájában, most azonban lombkorona nélkül várja a tavaszt például a szombathelyi Európa parknál. A nagylevelű hárs, vagyis az év fája a Kárpátokban honos faj, több száz évig is élhet.

Dani Magdolna - oktató, Biológiai Intézet, ELTE-SEK
,, Magyarországon az Ötvöskónyi parkban találkozhatunk egy több száz éves példányával, ha jól tudom Magyarország egyik legöregebb, legidősebb példányát említem most , és egy csodája ennek a fának, hogy villámcsapás következménye képpen a törzsnek egy nagy része elpusztult , kiégett, és ennek ellenére minden tavasszal , megmutatja az élet jeleit, kizöldül,,

A nagylevelű hárs, mely a városok előszeretettel választott  köztéri fája, kislevelű társával együtt, nem csupán extrémen strapabíró, de terménye jótékony hatással van az egészségre. A hársokat jellegzetes virágzatáról könnyű megismerni. Május végén, június elején láthatók teljes pompájukban.

,, Igazából minden hársfa virágából készülhet tea , drog minden hársfa virágzatában van, de ami a leghatékonyabb ilyen szempontból irodalmi adatok szerint a kislevelű hársot javasolja az irodalom a teagyűjtésre .

Bár küllemre nagyon hasonlóak, viszonylag könnyű megkülönböztetni a két fajt.

Dani Magdolna - oktató, Biológiai Intézet, ELTE-SEK
,, A nagylevelű hárs legegyszerűbben a levél bélyegei alapján különíthető el . A nagylevelű hársra egy széles tojásdad szíves vállú és hirtelen hegyesedő csúcsú levél jellemző amelynek a fonákán az ér zugok fehéren szakállasak,,

A hárs egy nagyon jó mézelő faj. A virágából készült főzet az influenza és a nátha kezelésére is hasznos. Stresszoldó hatása is ismert. Szombathelyen és környékén, pl. a Kámoni Arborétumban is találkozhatunk a nagylevelű hársfával, 2022 fájával, mely egyesek szerint a szerelem és a családi béke fája.